Companii

Criza internationala si noile norme ale BNR imping Altex la o revizuire in scadere a bugetului cu 30 mil. euro

Criza internationala si noile norme ale BNR imping Altex la o revizuire in scadere a bugetului cu 30 mil. euro

Dan Ostahie, presedintele Altex, spune ca in cazul unei recesiuni consumatorii renunta la o parte dintre achizitii, chiar daca veniturile raman aceleasi

16.07.2008, 17:36 41

Altex, cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice din piata locala, a revizuit in scadere estimarile privind cifra de afaceri din acest an la 400 mil. euro, dupa ce la inceputul lui 2008 compania previziona afaceri de 430 mil. euro, in crestere cu 37%.
"Reestimarea este un efect de suprapunere a noilor prevederi ale BNR privind limitarea riscului creditului, dar si a crizei economice manifestate la nivel european in sectorul de profil, ce a influentat deja negativ majoritatea statelor, astfel ca si Romania va resimti aceasta influenta in urmatoarele luni", a declarat Dan Ostahie, presedintele Altex.
El apreciaza ca noile prevederi ale BNR vor avea un efect indirect asupra segmentului electrocasnicelor prin reducerea consumului de bunuri de folosinta indelungata in urma limitarii accesului la imprumuturi, ce va duce la scaderea vanzarilor de locuinte.
"Este o estimare realista si datorita unor proiecte intarziate, ce sunt amanate pentru anul viitor, si previziunilor asupra consumului romanilor din strainatate ce se intorc in lunile iulie si august", a adaugat Ostahie.
In primele sase luni compania a inaugurat sase noi magazine, suprafata comerciala majorandu-se cu 17%, la 92.500 de metri patrati, in urma aplicarii unui program investitional de 4 milioane de euro. Proiectele ce urmeaza sa devina functionale in a doua parte a anului au necesitat investitii de 7 milioane de euro.
Chiar daca in ultimii ani lunile iulie si august au reprezentat un varf pentru retailul de electrocasnice, fiind perioadele in care romanii de peste granite revin in tara pentru concedii, Altex estimeaza ca in acest an va avea loc o revenire la limite comparabile cu alte luni.
"Crizele din Spania si Italia se vor reflecta si asupra acestora. In cazul unei recesiuni, chiar daca veniturile sunt aceleasi, consumatorul nu va realiza aceleasi achizitii pentru ca pana la urma cumparaturile sunt o chestiune de preferinta."
Pentru primele sase luni ale anului Altex a raportat o crestere de 47% a cifrei de afaceri, la 170 de milioane de euro, in conditiile in care, potrivit datelor companiei, valoarea pietei s-a apreciat cu 20% peste cea din primul semestru din 2007.
In acelasi timp marja operationala a companiei s-a situat sub previziunile de la inceputul anului, la circa 2% din cifra de afaceri (3,4 milioane de euro), fiind influentata, potrivit Altex, de evolutia nefavorabila a cursului valutar. Pierderile cauzate de evolutia cursului valutar au fost de 0,6% din cifra de afaceri, circa un milion de euro.
Pentru intreg anul 2008 Altex a anuntat ca tinta o marja de profit operational de 3% (12 milioane de euro).
"Referitor la evolutia pietei pentru semestrul II, estimam ca va inregistra o crestere temperata, de aproximativ 10% fata de realizarile din semestrul II al anului 2007, urmand ca pentru perioada 2009-2010 sa vedem cresteri de o singura cifra", a spus Ostahie.
Motorul cresterii din primul semestru a fost reprezentat de ritmul ridicat al cresterii economice, de circa 8%, de o apreciere a veniturilor populatiei cu o medie anuala de 20%, dar si de migrarea preferintelor consumatorilor catre produse cu un nivel tehnologic mai ridicat.
Cele mai mari cresteri in functie de segmentul de produse au fost inregistrate de Altex in cazul sistemelor de navigatie, cu 400%, urmate de laptop-uri, unde vanzarile s-au apreciat cu 350%, si de televizoarele LCD, cu 220%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO