Companii

Cristina Ienciu – Dragoş, Head of Legal CITR, Country Coordinator INSOL Europe: Direcţia de dezvoltare este în o zonă de restructurare a companiilor aflate în dificultate

Videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie

Cristina Ienciu – Dragoş, Head of Legal CITR, Country...

Autor: Ramona Cornea

23.06.2021, 13:55 119

Cristina Ienciu – Dragoş, Head of Legal în cadrul CITR şi Country Coordinator în cadrul INSOL Europe, afirmă că direcţia de dezvoltare în viitor este în o zonă de restructurare a companiilor aflate în dificultate.

”Aşteptăm să vedem în anul 2021 modalitatea în care companiile vor dezvolta mecanisme interne, dar şi cu ajutorul legislativ al statului. Direcţia de dezvoltare, nu doar la nivelul României, este în o zonă de restructurare a companiilor aflate în o zonă de dificultate. La nivel european avem o directivă pe care România este obligată să o transpună în perioada următoare, una care oferă sprijin companiilor aflate în dificultate pentru a se restructura, respectiv obligă statele membre să creeze cadre de restructurare preventivă. Acest lucru înseamnă că trebuie să ofere companiei care se confruntă cu dificultăţi soluţii legislative la care să apeleze pentru a se restructura”, a declarat Cristina Ienciu – Dragoş în cadrul videoconferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Cristina Ienciu – Dragoş:

 
  • Dacă vorbim despre insolvenţe, 2013-2014 a fost anul în care România a atins maximul numărului de dosare de insolvenţă, iar de atunci trendul a fost descrescător. Anul trecut, chiar în anul în care pandemia a debutat, am avut un minim istoric al numărului de dosare de insolvenţă, undeva la 6.000 de dosare anual. Au fost toate acele amânări, toate acele măsuri pe care statul le-a luat pentru a ajuta antreprenorii care se confruntau cu dificultăţi în criza sanitară, dar a fost şi o intervenţie legislativă, în sensul în care debitorii aflaţi în insolvenţă nu erau obligaţii să îşi depună cererea de deschidere a procedurii de deschidere a procedurii de insolvenţă.
 
  • Nevoia aceasta pentru o intervenţie europeană se vede în contextul care a stat la baza elaborării acestei propuneri legislative europene: la nivel european, undeva la 600 de firme pe zi intră în faliment, ceea ce generează 200.000 de companii anual care ies din economie la nivel european, circa 1,7 milioane de locuri de muncă pierdute şi undeva la 3 milioane de locuri de muncă care ar putea fi salvate dacă s-ar acorda un cadru de restructurare pentru companiile aflate în dificultate.
 
  • În contextul actual, în România există o propunere de text legislativ la care am participat. Acestă nouă legislaţie pune foarte mult accentul pe prevenţie, pe accesarea unui mecanism de restrurare în un stadiu incipient al dificultăţii. Sperăm să fie un val de restructurări, ci nu unul de insolvenţe, dar trebuie să avem în vedere că vor unele companii pentru care insolvenţa va fi în continuare o soluţie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO