Companii

Cristian Taban, Director Executiv, DENT ESTET: Anual investim circa un mil. euro în echipamente. Acum suntem în curs de a deschide o nouă clinică la Arad. Mergem acolo unde vedem interes din partea pacienţilor

ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22

Cristian Taban, Director Executiv, DENT ESTET: Anual...

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.09.2022, 14:54 114

Grupul Dent Estet, parte a Sistemului Medical MedLife, se pregăteşte să deschidă o nouă clinică în Arad, a spus Cristian Taban, Director Executiv, DENT ESTET, în cadrul conferinţei ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22.

„Suntem în curs de a deschide o nouă clinică la Arad şi se va mai întâmpla ceva până la finalul acestui an. Noi mergem acolo unde vedem ineters din partea pacienţilor. În fiecare an avem un buge de circa 1 mil. euro investiţii pentru echipamente noi. E o muncă continuă această dotare cu echipamente şi această digitalizare. Suntem optimişti cu privire la viitor. Piaţa de sănătate creşte, ca piaţă, ca atenţie, ca oameni şi echipamente. Şi în stomatologie, România deţine o poziţie bună atât în ceea ce priveşte oamenii şi echipamentele, mai bună decât ţările din jur – cum ar fi Bulgaria. Dar e important factorul uman, ca stomatologii să meargă la eveniment, la conferinţe, la târgurile de echipamente”, a spus Cristian Taban.

Dent Estet are în prezent 16 clinici stomatologice în România în cadrul cărora lucrează peste 60 de medici.

 

Ce a mai spus Cristian Taban

Stomatologia în România este o piaţă de 3,4 mld. lei în 2021, plus 30% faţă de 2020 şi această piaţă e formată din circa 8.000 de companii de stomatologie, plus cabinete individuale.

3,4 mld. lei în stomatolgie raportat la circa 19 mil de persoane, dacă socotim conform studiilor că un român din doi merge la stomatolog, înseamnă că un cetăţean român a cheltuit în medie 400 de lei pe sănătatea lui orală, anul trecut.

Stomatologia e privată şi nu există medici stomatologi angajaţi la stat în afară de cei din universităţi. Primii 20 de jucători din piaţă au o cifră de afaceri de peste 500 mil. lei şi o creştere relevantă în 2021.

Cheltuiala anuală cu software-urile e de circa 100.000 euro pe an, la noi. Când spun software înseamnă cele de programări, baze de date, plus că la fiecare echipament pe care îl cumpărăm trebuie să luăm şi soft care e mereu updatat.

Modjaw 4D e un scaner al feţei. În loc ca pacientul să mai primească amprente din materiale elastic, acesta este scanat intraoral şi scanarea merge la laborator, care face un proiect 3D a viitoarei lucrări a pacientului. Proiectul 3D merge în clinică, e aplicat pe schema Modjaw şi lucrarea e probată, se vede dacă are nevoie de ajustări şi a doua oară când pacientul se întoarce are lucrarea gata. Costă circa 25.000 de euro fără TVA acest Modjaw 4D, noi avem câte unul în toate clinicile de adulţi (10 la număr). Compania Modjaw ne-a anunţat că suntem cel mai mare client european al lor.

Digitalizarea înseamnă confort, reducere de timp şi costuri şi mai puţină durere. Faptul că am avut pandemie doar a grăbit digitalizarea acestor proceduri. Multe tratemente se duc acum spre laser, spre exemplu cariile dentare au început să fie tratate cu laser stomatologic, sursă de eliminare a durerii. Controlul digital al anesteziei. E important ca atunci când intri într-o clinică să ai toate serviciile necesare. Laserul este peste 50.000 euro, dacă nu chiar 60.000 de euro. Avem cel puţin un astfel de laser în toate clinicile pentru adulţi. Atunci când ai de eliminat lucrări vechi vii cu laser, în tratamentul cariilor şi în boala paradentală – a fost o revoluţie în acest domeniu pentru că lumea ştia că e netratabilă.

La peste 21 mil euro am estimat că 85% din acest volum e format din proceduri 100% digitalizate.

Investiţiile în aceste echipamente nu se văd în costuri. O şedinţă de tratament cu laserul este sub 1.000 de lei, deci nu prin asta recuperezi investiţia ci o faci cumva ca perspectivă generală, prin faptul că educăm populaţia, că există soluţii. Aşa acoperi investiţia, nu prin preţul tratamentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO