Companii

Cresterea ofertei va impinge in jos chiriile spatiilor industriale, pana la 4 euro/mp

19.10.2005, 21:22 21

Cresterea stocului de spatii industriale va determina o scadere a chiriilor pentru aceste spatii de la 5-6 euro/ mp/luna la aproximativ 4 euro/mp/ luna in urmatorii doi ani, arata compania Colliers intr-un studiu al primelor sase luni ale anului privind piata imobiliara din Bucuresti.

In urmatorii ani, numarul mare de proiecte care urmeaza sa fie livrate va aduce pana la 800.000 de metri patrati de spatii industriale noi pe piata romaneasca, mai arata compania.

In primul semestru al anului, chiriile s-au mentinut la nivelul consemnat la sfarsitul anului trecut, de circa 4,5-6 euro/mp/luna, dar contractele de pre-inchiriere pe perioade lungi de timp au fost semnate la 4-5 euro/mp/luna.

In aceeasi perioada au fost livrati pe piata mai putin de 20.000 de metri patrati de spatii industriale, existand insa cinci proiecte noi in derulare care cumuleaza peste 50.000 de metri patrati.

Contractele de inchiriere din prima jumatate a anului au totalizat putin sub 50.000 de metri patrati de spatii industriale, cea mai mare parte a acestora corespunzand contractelor de preinchiriere.

Cea mai mare tranzactie a primului semestru a fost reprezentata de contractul de preinchiriere prin care retailerul miniMax a inchiriat 14.000 de metri patrati in cadrul proiectului Mercury Logistics Center. Mercury Logistic Park este situat pe un teren de 200.000 mp, dezvoltatorul proiectului fiind compania Phoenix Real Estates. Alte tranzactii majore ce au vizat spatii industriale au fost reprezentate de cei 7.000 de metri patrati inchiriati de compania Macromex in cadrul proiectului Cefin sau cei 5.000 de metri patrati inchiriati de companiile L''Oreal si RH in proiectul Key Logistics Center, potrivit Colliers.

Stocul total de spatii industriale din Bucuresti a ajuns la aproximativ 100.000 de metri patrati in prezent, fiind localizat in special in zona de vest si de nord a orasului.

In cazul proiectelor industriale de dimensiuni mici, nu au existat tranzactii semnificative in prima jumatate a anului (proiecte sub 50.000 de mp fiecare), mai spune Colliers. Aceasta s-a datorat atat ratei de neocupare scazute (aproximativ 10%), cat si a preturilor relativ ridicate.

Cererea pentru astfel de spatii provine mai ales din partea companiilor ce activeaza pe piata bunurilor de larg consum, retailerilor si operatorilor logistici de dimensiuni mai mici. Majoritatea tranzactiilor din prima jumatate a anului au vizat spatii cu suprafete medii de 2-3.000 de metri patrati fiecare, iar unele dintre ele au reprezentat extinderi ale unor spatii deja existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO