Companii

Cresterea consumului a ridicat afacerile producatorului de aluminiu MJ Maillis

16.02.2005, 00:00 18

Profitul net al diviziei romanesti a producatorului de ambalaje MJ Maillis a inregistrat o crestere de peste 70% in 2004, ajungand la 0,8 milioane de euro, in timp ce vanzarile companiei au cunoscut o crestere de 20%, la 11,2 milioane de euro. La noua luni, cresterea profitului fusese de 25%.
Rezultatele preliminare ale companiei se ridica peste previziunile de la inceputul acestui an, datele fiind raportate la cursurile medii leu-euro publicate de BNR pentru 2003 si 2004. Oficialii MJ Maillis nu au comentat evolutia cifrei de afaceri si a profitului companiei.
Producatorii de ambalaje au profitat din plin de cresterea consumului de produse alimentare inregistrata anul trecut, afacerile acestora depinzand in mod direct de industria alimentara.
Consumul de produse alimentare a crescut cu 12% in 2004, ca urmare a majorarii salariilor bugetarilor si a salariului minim pe economie cu circa 25% in lei. De asemenea, cererea ridicata pentru ambalaje se explica si prin prin proportia tot mai mare in vanzarea produselor alimentare a vanzarilor prin formele moderne de comert: supermarketuri, cash&carry si hypermarketuri.
Incepand cu sfarsitul primului trimestru din 2005, MJ Maillis va mari capacitatea de productie a masinilor si dispozitivelor de ambalat. Cererea provenita, in special din partea tarilor din Uniunea Europeana, a stat la baza deciziei de extindere a productiei, acestea din urma fiind si principalele destinatare ale masinilor de ambalat produse de MJ Maillis in Romania. Exporturile de anul trecut ale companiei au fost realizate catre Germania, Italia si Bulgaria. Pe langa productia proprie, MJ Maillis distribuie si produsele companiei-mama din Grecia.
Lucrarile la noua hala de productie au inceput in luna septembrie anul trecut. Ca urmare a finalizarii noii hale, cifra de afaceri a companiei va creste substantial in 2005, au afirmat oficialii MJ Maillis.
In ultimii doi ani, MJ Maillis a investit peste 3 milioane de euro in modernizarea si retehnologizarea liniilor de productie. Capacitatea de productie a companiei a fost extinsa cu 1.400 de tone anual, in 2003, in urma unei investitii de 0,5 milioane de euro.
Maillis produce paleti si ambalaje secundare (care nu intra in contact direct cu produsul final), destinate mai ales industriei alimentare: folie termocontractabila de polietilena (PE), benzi de ambalaj metalice si de plastic, folie de PVC/POL, corniere, dar si masini si dispozitive de ambalat. In ultimii ani, compania si-a dezvoltat o retea de distributie in principalele zone industriale ale tarii, cu centre in orase precum Timisoara, Cluj, Constanta , Brasov sau Slatina.
MJ Maillis Romania a fost infiintata in 1994, si si-a inceput activitatea ca distribuitor al produselor companiei-mama, iar in 1995 a inceput productia la Buftea, langa Bucuresti. Grupul de firme M.J. Maillis detine doua fabrici in Grecia (Inofita si Alexandroupoli), una in Romania (M.J. Maillis Romania), iar printr-o politica sustinuta de achizitii a preluat capacitati de productie in Spania, Franta, Italia, Marea Britanie si Germania. In Europa, grupul de firme M.J. Maillis are o cota de 22% din piata produselor de impachetat standard.
MJ Maillis Grecia detine 81,67% din actiunile M.J. Maillis Romania, restul de aproape 19% fiind in proprietatea a cateva sute de actionari minoritari. Valoarea capitalului social al societatii este de 104,31 miliarde de lei, divizat in actiuni cu o valoare nominala de 10.000 de lei.
Actiunile companiei sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti din anul 2001, ultima cotatie fiind de 36.000 lei/actiune, in scadere cu 5,5% fata de sedinta de tranzactionare precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 10,4 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO