Companii

Crama Domeniile Alexandrion Rhein 1892 foloseşte metode ecologice de protecţie a viţei de vie şi îşi propune să producă, exclusiv, vinuri fără pesticide

Articol cu conţinut publicitar

Autor: Publicitate

22.12.2023, 13:42 157

La începutul anului 2023, crama, care face parte din Alexandrion Group, a aplicat abordarea "zero pesticide" pe 50% din viţa de vie, folosind alternative ecologice pentru a elimina insectele, ciupercile sau alţi factori externi care ar putea afecta viţa de vie. Acesta este un proces în mai multe etape, care a început în 2022, Domeniile Alexandrion Rhein 1892 implementând o abordare integrată de combatere a dăunătorilor, cu scopul de a întări viţa de vie şi de a o face mai rezistentă la atacuri.

Lorenzo Vergani, Operations & Rum Director Alexandrion Group, care coordonează activitatea cramei Domeniile Alexandrion Rhein 1892, declară: "Sănătatea consumatorilor noştri şi protejarea mediului agresat de atât de mulţi factori externi sunt priorităţile noastre absolute. Experienţa ne-a demonstrat că este posibil să producem vinuri fără pesticide, păstrând, în acelaşi timp, aceleaşi standarde de calitate cu care i-am obişnuit pe consumatorii noştri. În 2018, când Alexandrion Group a preluat crama Halewood, care a trecut ulterior printr-un proces de rebranding, devenind Domeniile Alexandrion Rhein 1892, programul de control al dăunătorilor a fost gestionat de experţi francezi şi au fost folosite pesticide care respectă lista periodică emisă de Uniunea Europeană, inclusiv pesticide permise în ţările care fac parte din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, pentru că suntem conştienţi de efectele negative pe care le pot avea pesticidele, am decis să le înlocuim cu metode alternative de combatere a dăunătorilor. Acesta este un proces în mai multe etape, de-a lungul căruia ne bazăm pe expertiza lui Jean-François Joumier, Master Distiller & Oenolog Domeniile Alexandrion Rhein 1892, care lucrează cu grupul nostru de peste 25 de ani, şi a lui George Barnotty, expert în agronomie cu o experienţă foarte solidă în industria biologică alternativă."

Descoperirile recente au arătat că includerea compuşilor de cupru admisibili în producţia agricolă ecologică poate creşte semnificativ riscul de apariţie a bolii Alzheimer la consumatorii de produse ecologice tratate cu compuşi de cupru. Alexandrion Group îşi propune să elimine din producţia sa de vinuri toţi factorii care ar putea avea un impact negativ asupra sănătăţii.

Grupul a dezvoltat şi actualizat metodele de producţie a strugurilor, menţinând, în acelaşi timp, metodele tradiţionale de fermentare a strugurilor şi de producere a vinului. Metodele de îngrijire a viţei de vie urmează cele mai recente progrese ştiinţifice în gestionarea dăunătorilor agricoli, în conformitate cu "norma franceză" în toate etapele de producţie a strugurilor.

George Barnotty explică: "Acest sistem integrat de combatere a dăunătorilor implică toate operaţiunile agricole care au ca scop întărirea plantelor şi creşterea rezistenţei acestora la boli provocaţi de insecte, ciuperci sau alţi factori externi. De asemenea, implică o monitorizare precisă a câmpului cu ajutorul celor mai noi tehnologii, cum ar fi dronele, pentru a monitoriza creşterea, a controla intensitatea infestării şi a determina momentul potrivit pentru intervenţia chimică cu pesticide înregistrate şi acceptate de UE, dacă este necesar.  De exemplu, în sezonul de producţie a strugurilor 2023, crama Domeniile Alexandrion Rhein 1892 nu a folosit niciun insecticid. Acest lucru nu înseamnă că insectele nu au atacat viţa de vie, ci mai degrabă că prezenţa lor nu a provocat daune semnificative producţiei, din punct de vedere cantitativ şi calitativ."

Atingerea acestui nivel de rezistenţă naturală la insecte a fost rezultatul unei game largi de operaţiuni agricole complexe şi al atenţiei deosebite acordate gestionării atente a nutriţiei viţei de vie, pe baza unor analize complexe a nevoilor plantelor, a nutrienţilor din sol, precum şi a interacţiunilor de mediu legate de numărul de zile însorite şi înnorate, de nivelurile de precipitaţii şi de modificările asociate ale umidităţii relative, precum şi de numărul de nopţi cu lună, deoarece transmiterea insectelor are loc pe timp de noapte şi depinde de acest factor.

Referindu-se la istoria, calitatea şi potenţialul vinurilor româneşti, Jean-François Joumier subliniază: "Ţările care au cea mai lungă tradiţie în producţia de vin sunt România şi Georgia, urmate de Grecia, Italia şi Franţa. În regiunea Dealu Mare, unde se află crama Domeniile Alexandrion Rhein 1892, avem un relief foarte bun, un terroir foarte bun, deci şi potenţialul şi resursele pentru a produce vinuri de înaltă calitate sunt foarte mari. Şi noi facem asta. Premiile pe care vinurile noastre le-au obţinut în cadrul unor concursuri internaţionale de prestigiu reflectă aceste condiţii. Eliminarea tuturor pesticidelor din procesul de producţie nu poate decât să adauge mai multă valoare vinurilor şi să îi facă pe consumatori să se simtă mai în siguranţă când le beau."

"George Barnotty are o expertiză solidă în ceea ce priveşte alternativele ecologice pentru protecţia plantelor şi lucrează îndeaproape cu Jean-François Joumier pentru a atinge obiectivul pe care ni l-am propus, acela de a elimina complet pesticidele până în 2025. Ca de obicei, suntem lideri in domeniu şi sperăm să inspirăm tot mai mulţi producători din întreaga lume, fie că este vorba de băuturi sau de alimente, să treacă la sistemul de gestionare cu zero pesticide, deoarece sănătatea şi mediul în care trăim sunt mai importante decât orice altceva. Niciun efort nu este prea mare pentru a le păstra", a concluzionat Lorenzo Vergani.

Alexandrion Group exportă cantităţi mari din vinurile sale în ţări precum Irlanda, Franţa, Elveţia, Spania, Norvegia, Olanda, Cipru, Grecia, Brazilia, Australia, Japonia, China, Hong Kong, Canada, Taiwan şi Dubai.

Vinurile produse de Domeniile Alexandrion Rhein 1892 sunt foarte apreciate atât de consumatorii internaţionali, cât şi de experţii în vinuri. În 2023, acestea au fost premiate cu medalii master, dar şi de aur şi argint în cadrul unor concursuri internaţionale de prestigiu, precum Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini şi Vinarium.

Alexandrion Group produce vinuri liniştite din gamele Hyperion, Hyperion Exclusive, Colecţia Mitologică, Concert Prestige Rosé, Byzantium şi Prahova Valley şi vinuri spumante din gama Rhein Extra. Mai multe detalii pe website-urile www.dar1892.com si www.rhein1892.com.

***

Alexandrion Group este lider în producţia şi distribuţia băuturi spirtoase şi vinuri din România şi singurul producător de single malt din ţară. Grupul are o istorie de peste 200 de ani în industria de băuturi spirtoase locale, producând unele dintre cele mai puternice mărci din România, la DISTILERIILE ALEXANDRION SABER 1789, recunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional pentru calitatea şi rafinamentul lor. Portofoliul de produse include băuturi tradiţionale româneşti şi produse internaţionale. Alexandrion 5* şi 7*, celebrul vinars Brâncoveanu XO, VS şi VSOP, lichiorul de fructe SABER Elyzia, distilatul de fructe Zolmyr, Vodka Kreskova precum şi alte produse au asigurat Grupului poziţia de lider al pieţei de băuturi spirtoase şi tradiţionale din România. Începând cu anul 2018, Grupul şi-a extins activitatea, completându-şi portofoliul cu vinuri, liniştite şi spumante. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.alexandriongroup.com

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO