Companii

Crăciun, Cegedim: Piaţa de medicamente a stagnat în acest an, fără prea mult entuziasm şi alternative

Crăciun, Cegedim: Piaţa de medicamente a stagnat în...

Autor: Ioana David

14.12.2014, 13:07 133

Piaţa de medicamente a stagnat anul acesta, caracterizată de lipsa entuziasmului şi a alternativelor, în condiţiile în care cea mai mare speranţă a fost actualizarea listei de medicamente, proces întârziat şi care încă nu funcţionează, apreciază Petru Crăciun, directorul general al companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

„Cea mai mare speranţă a fost actualizarea listei de medicamente compensate. Ea s-a întâmplat târziu, într-o formă prescurtată, iar deo­camdată nu funcţionează - se aşteaptă contracte cost-volum -, ceea ce a însemnat pentru majoritatea com­paniilor o dezamăgire",  a explicat Crăciun.

Piaţa farma, o industrie de aproape 12 mld. lei, a avut o evoluţie slabă anul acesta, până aproape de ultimul trimestru, când vremea rece a adus puţin optimism printre manageri.

"Faptul că s-au terminat de plătit arieratele este o mare realizare, deşi consecinţe ale acestora – insolvenţe, falimente – vor mai exista. Creşterea taxei claw-back în condiţiile în care vânzările au stagnat a ridicat un mare semn de întrebare asupra relaţiei dintre autorităţi şi companii. Pe finalul anului a mai existat o emoţie privind eliminarea criteriului demografic, însă de dragul stabilităţii această măsură s-a mai amânat încă o dată pentru doi ani”, a afirmat Petru Crăciun.

Şeful Cegedim se referă la faptul că actualizarea listei s-a făcut până acum în două etape, când au fost adăugate 40 de molecule noi (produse noi), dar că altele, mai bine de 60, aşteaptă în con­tinuare. Ultima actualizare a listelor cu pastilele pe care bolnavii le primesc gra­tuit ori în diferite procente subven­ţio­nate de stat s-a realizat în 2008, pentru ca abia în acest an gheaţa să fie spartă şi noi medicamente să intre pe liste. În iulie, Ministerul Sănătăţii a adăugat 17 produse noi pe aceste liste, iar a doua tranşă a venit în noiembrie (alte 23). 

Toate aceste decizii au impact imediat în piaţa farma, deoarece vânzarea acestor pastile (cu preţ mare şi pentru boli grave, pentru cancer, diabet, boli nefrologice ori rare) începe odată cu includerea pe liste. Compensarea lor antrenează mişcări de promovare la medici (sau farmacişti), campanii de educare ori angajări de noi reprezentanţi medicali şi ar putea scoate industria farma din amorţeala în care se zbate de mai mulţi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO