Companii

Cotnari incearca sa ocupe locul vinurilor moldovenesti pe piata ruseasca

08.09.2006, 15:29 47

Cotnari, unul dintre primii patru producatori de vinuri locali, va incepe sa exporte in Rusia, profitand de decizia acestei tari de a sista importurile din Republica Moldova si Georgia.
"Piata rusa inregistreaza un deficit de vin dupa sistarea importurilor din Moldova si Georgia. Intentionam sa patrundem pe aceasta piata, mai ales ca suntem un producator de vinuri albe, agreate de consumatorii rusi", a declarat Laurentiu Anghel, director de marketing al Cotnari. El a precizat ca exporturile companiei sunt constante in fiecare an si tintesc in principal statele in care se afla comunitati semnificative de romani.
Pe de alta parte insa, vinurile din Republica Moldova au gasit o piata foarte buna de desfacere in acest an in Romania. In primele cinci luni din acest an importurile de vin din Republica Moldova au depasit 100.000 de hectolitri, fata de doar 2.500 de hectolitri in aceeasi perioada din 2005. Valoarea importurilor de vinuri din Republica Moldova a depasit in primele cinci luni 4 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut vinurile importate din Moldova aveau o valoare de circa 220.000 de euro.
Desi exportul nu reprezinta o activitate prioritara, reprezentantii Cotnari incearca totusi sa castige noi piete, in contextul in care si piata locala devine din ce in ce mai atractiva pentru jucatori externi. Cotnari a inregistrat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 35 de milioane de lei (9,8 mil. euro), in crestere cu peste 45% fata de aceeasi perioada din 2005.
Vanzarile volumice ale producatorului de vin din Moldova au crescut cu 10-15% in aceeasi perioada, ca urmare a unui ritm sustinut in hoteluri si restaurante (HoReCa).
"Am crescut preturile la vin de doua ori in acest an, in martie si in iunie. In acest an piata a inceput sa se aseze, au mai disparut din falsurile care fura din piata si ne concureaza neloial", a mai spus Anghel.
El a mai precizat ca cele mai mari vanzari din prima jumatate a anului s-au inregistrat de Pasti, cand volumele au crescut cu 20% fata de luna anterioara.
Cotnari a finalizat un program de investitii de peste 4 milioane de euro pentru retehnologizarea liniilor de prelucrare si imbuteliere a vinului, in urma unui proiect Sapard. Jumatate din valoarea proiectului a fost acoperita din surse proprii.
Anghel a precizat ca investitia permite atat cresterea capacitatilor de depozitare cu 20-30% cat si alinierea la standardele Uniunii Europene, in special in protectia mediului. Proiectul de retehnologizare din acest an este cea mai mare investitie din ultimii ani. Valoarea totala a investitiilor realizate in 2005 a fost de 1,5 milioane de euro si a vizat in special replantarile de vie, achizitiile de masini si utilaje, dar si proiectele de infrastructura.
Cotnari mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 67 de milioane de lei (19 mil. euro). In 2005, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 65 de milioane de lei (17 mil. euro), in crestere cu 20% fata de 2004. Profitul net a fost de 2,6 milioane de lei (0,7 mil. euro). Tot anul trecut, compania a vandut peste 8,4 milioane de sticle de vin, adica in jur de 6,2 milioane de litri.
Cotnari este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata vinului, fiind specializat in producerea vinurilor albe. Podgoria companiei cuprinde numai soiuri autohtone: Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa si Tamaioasa Romaneasca (Busuioaca de Moldova). In prezent, producatorul iesean cultiva aproximativ 1.300 de hectare de plantatii de vie.
Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut la circa 350 de milioane de euro, conform datelor furnizate de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), principalii jucatori fiind Murfatlar Romania, Cotnari, Vincon Vrancea si Jidvei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO