Companii

Cost-killer-ul Ghosn, in "vizita de lucru" la Dacia

19.05.2005, 19:21 13

Noul presedinte si director executiv al grupului francez Renault, Carlos Ghosn, va veni la inceputul saptamanii viitoare in Romania pentru a lua pulsul marcii de la care francezii au mari asteptari la nivelul urmatorilor ani.

Ghosn a preluat conducerea grupului francez Renault la sfarsitul lunii aprilie, cand l-a inlocuit pe Louis Schweitzer.

Carlos Ghosn si-a castigat de-a lungul timpului renumele de "cost-killer", dupa ce a reusit sa aduca economii de costuri importante producatorului francez si mai ales dupa transformarea intr-un timp record a producatorului nipon Nissan dintr-o companie aflata in pragul falimentului intr-una dintre cele mai profitabile companii din domeniu.

Dacia nu ar trebui sa isi faca probleme in privinta lui Ghosn, spunea in urma cu aproape doua luni fostul presedinte director general al Renault, Louis Schweitzer. El afirma ca venirea lui Carlos Ghosn nu va schimba strategia francezilor pentru marca Dacia, deoarece Renault a urmarit o strategie de crestere rentabila, iar Dacia se incadreaza in aceasta strategie.

Cu un singur model de autoturism in oferta, Dacia urmeaza sa treaca in acest an pe profit pentru prima data de la cumpararea companiei de catre Renault si sa contribuie, chiar daca cu doar cateva procente la profitul pe care Renault urmeaza sa il inregistreze in acest an.

Profitul Dacia se bazeaza pe cresterea exploziva a productiei de Logan, pe masura ce modelul este introdus in tot mai multe piete externe, inclusiv in Europa de Vest.

Practic, Dacia va trece in acest an si de pragul de un miliard de euro ca cifra de afaceri, in conditiile in care investitiile de pana acum ale francezilor au trecut de 700 de milioane de euro.

Logan ar trebui sa atinga pragul de un milion de unitati vandute (atat sub marca Dacia, cat si Renault) la orizontul anului 2010. Anterior, planurile de vanzari pentru modelul de masina ieftina pe care Schweitzer il anuntase inca din anul 1998 erau de 300.000 de unitati si ulterior au fost marite la 500.000 de unitati si 700.000 de unitati.

Dacia va produce anul acesta 175.000 de autovehicule, din care 60.000 de unitati vor fi destinate exportului. Dupa primele patru luni ale acestui an, Dacia a vandut pe piata locala peste 39.300 de unitati, ceea ce corespunde unei cresteri de 91% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO