Companii

COS Targoviste a pierdut mai putin anul trecut

05.03.2003, 00:00 25

Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste a reusit in 2002 sa-si reduca pierderile cu aproape doua treimi fata de anul anterior de la 31 milioane de dolari (909 miliarde de lei) in 2001, pana la 11,8 milioane de dolari (389,4 miliarde de lei) in 2002.
Scaderea pierderilor s-a realizat in conditiile scaderii valorii totale a vanzarilor combinatului de la 3.058 miliarde de lei (105,2 milioane de dolari) in 2001, pana la 2.957 miliarde de lei (89,5 milioane de dolari) anul trecut.
Casa de comert elvetiana Conaeres Trading AG, detinuta de investitori rusi a preluat anul trecut pachetul majoritar de actiuni al Combinatului de Oteluri Speciale de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea participatiilor Statului, adica 80% din actiuni in timp ce APAPS a ramas cu o participatie de 5%. Ul alt actionar semnificativ al combinatului este SIF Oltenia, care detine un pachet de 15%
Intentiile noului proprietar vizeaza cresterea veniturilor societatii pana la 130 milioane de dolari pana in 2007 de la nivelul de 90-100 milioane de dolari inregistrat in ultimii ani. De asemenea, se are in vedere dublarea productiei de otel de la nivelul actual pana la 600.000 de tone pe an.
Cumparatorul s-a angajat sa plateasca datoriile de 12 milioane de dolari ale combinatului si sa investeasca alte 47 milioane de dolari in urmatorii cinci ani. COS avea, inainte de privatizare, datorii de aproape trei ori mai mari decat capitalul social, respectiv o suma de peste 100 mil. $, fata de un capital de 35 mil. $. Conares a preluat datoriile comerciale ale COS, cifrate la circa 30 mil. $, dar a fost scutita de la plata unor datorii catre furnizorii de utilitati si creditori bugetari in suma de circa 60 mil. $.
De la momentul privatizarii, la mijlocul anului trecut, celelalte datorii ale combinatului siderurgic au ramas practic neschimbate, insumand la finalul anului trecut 2.460 miliarde de lei, din care 1.341 miliarde de lei reprezinta plati restante, in timp ce creantele companiei se ridica la doar 596 miliarde de lei.
Principalul obiectiv al noului proprietar este cresterea productiei de oteluri speciale. Holdingul Conares detine in Federatia Rusa uzine de imbogatire a feroaliajelor, elemente esentiale elaborarii otelurilor speciale, astfel incat acesta s-a angajat productia de oteluri speciale sa devina predominanta in structura productiei totale. Otelurile speciale au o valoare adaugata foarte mare, adresandu-se unor piete ultraspecializate. Pe piata interna, COS asigura peste 80% din otelul folosit la productia de autoturisme, pesteun sfert  pentru productia de rulmenti, peste 60% pentru otelul utilizat la constructiile de masini si aproximativ trei sferturi  din otelul pentru organele de asamblare.
Conares Trading s-a aratat interesata si de cumpararea pachetului marotitare la alte companii din domeniul metalurgic: Combinatul Siderurgic Resita, fabricantl de tevi din fonta si otel Petrotub Roman, precum si Industria Sarmei Campia Turzii si de preluarea termocentralei de la Doicesti, pentru a beneficia de o sursa mai ieftina de energie.
Actiunile COS sunt cotate la categoria a II-a a Bursei, unde inregistreaza tranzactii de valoare extrem de redusa. Ultima operatiune de pe piata s-a realizat la 7.900 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a companiei este de 10 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO