Companii

Copos spera la o crestere de 2% a afacerilor din hoteluri

30.03.2009, 18:37 40

Compania Ana Hotels, membra a grupului Ana Holding controlat de omul de afaceri George Copos, asteapta anul acesta o crestere de sub 2% a afacerilor, pe fondul reducerii gradului de ocupare in hoteluri, in contextul crizei economice, potrivit lui Dan Volentir, directorul de dezvoltare al Ana Hotels.

Grupul are in proprietate hotelurile de cinci stele Crowne Plaza si Hilton din Bucuresti, unitatile Europa si Astoria din Eforie Nord, precum si hotelurile de trei stele Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov.
„Compania a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 146 de milioane de lei (34 de milioane de euro), in crestere cu 5% fata de anul anterior", a spus Volentir. El a mai adaugat ca anul acesta asteapta o crestere foarte mica, pana la 35 de milioane de euro.
Gradul mediu de ocupare al hotelurilor a fost de 60% anul trecut, estimarea pentru anul acesta fiind de 63%, potrivit lui Dan Volentir.
In cazul hotelului Crowne Plaza, parte a Ana Hotels, gradul de ocupare in luna ianuarie anul acesta a fost de 50%, mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar veniturile pe care le asteapta se ridica la 9 mil. euro, nivel similar cu cel de anul trecut, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor hotelului.
Mai mult, gradul de ocupare al Athénée Palace Hilton a fost anul trecut de 68%, sub nivelul din 2007, de 72%, iar numarul rezervarilor in ultimele luni a scazut la jumatate. Pentru anul acesta, directorul unitatii a anuntat ca se asteapta la o scadere de 60-65%a gradului de ocupare. In plus, preturile de cazare au fost reduse cu 20-25% la Hilton.
„Monitorizam atent toate tarifele. Ne vom adapta conditiilor din piata pentru a mentine acest grad de ocupare, luam in calcul chiar si o reducere a preturilor pe camera daca piata o va cere", a mentionat Volentir.
Investitiile pe care le-a bugetat compania anul acesta se ridica la 750.000 de euro, pentru modernizarea unor hoteluri. Astfel, pentru hotelul Sportul din Poiana Brasov se vor aloca 500.000 de euro, iar in hotelul Europa din Eforie Nord se vor investi 150.000 de euro. „Vom continua si investitiile de reamenajare camere in hotelul Crowne Plaza, care a intrat anul trecut intr-un amplu proces de modernizare", a precizat directorul de dezvoltare al Ana Hotels, companie in care lucreaza 820 de angajati.
Dan Volentir a mai sustinut ca a resimtit efectele crizei mai ales pe unitatile din Bucuresti, unde traficul de turisti de business a scazut fata de anii precedenti.
„In ceea ce priveste unitatile de la munte si cele de pe litoral, cred ca traficul va ramane constant, la nivelul de anul trecut. Cred ca turistii romani vor fi mai reticenti in privinta calatoriilor in strainatate din cauza costurilor ridicate de transport, deci vor alege o vacanta in tara", a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO