Companii

Contzilla.ro. Un nou set de măsuri bugetare propuse de MFP: punctul de pensie, eliminarea gratuităţii la transportul studenţilor şi a unor sporuri

Contzilla.ro. Un nou set de măsuri bugetare propuse de...
16.02.2021, 12:43 257

Ministerul de Finanţe a propus un nou set de măsuri care să limiteze anumite cheltuieli bugetare, măsuri concretizate într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat în 15 februarie 2021 pe site-ul instituţiei.

Una dintre măsuri prevede faptul ca începând cu data la care va intra în vigoare ordonanţa de urgenţă, în anul 2021, autorităţile şi instituţiile publice nu vor acorda vouchere de vacanţă.

O altă măsură vizează prorogarea datei de intrare în vigoare a legii 127/2019, pe 1 septembrie 2023, ceea ce va avea drept consecinţă faptul că în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menţine la nivelul de 1.442 lei. Ultima majorare a fost cu 14% şi s-a realizat prin OUG nr. 135/2020.

Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Se propune abrogarea prevederii prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului, măsură considerată discriminatorie faţă de alte categorii de angajaţi.

Se propune abrogarea prevederilor actuale ale Legii educaţiei prin care studenţii beneficiază, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Se stabileşte dreptul studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum şi pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Tot referitor la studenţi, se creează posibilitatea ca sumele rămase în sold pentru facilităţile de transport destinate utilizării pentru studenţi, să poată fi alocate în anii următori pentru acordarea de burse pentru aceştia, avându-se astfel în vedere necesitatea utilizării acestor sume în mod judicios şi ţinând cont de principiul autonomiei universitare. Utilizarea acestor sume se va adopta de fiecare universitate în parte, cu aprobarea senatelor universităţilor din care fac parte şi studenţii.

 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO