Companii

Continuă haosul la Tarom: compania a dat anunţ pentru recrutarea unui nou CEO

Continuă haosul la Tarom: compania a dat anunţ pentru...

Autor: Mirabela Tiron

03.11.2013, 13:40 662

Compania aeriană de stat Tarom, la care a fost instituit management privat în noiembrie anul trecut, a dat anunţ pentru recrutarea unui nou director general-CEO, dar şi pentru un nou director financiar, un director comercial şi un director de operaţiuni. 

Mandatul belgianului Christian Heinzmann, numit în funcţie în noiembrie anul trecut pe patru ani, a fost scurtat la un an de consiliul de administraţie al Tarom, condus de Dan Pascariu. Altfel spus pe 19 noiembrie mandatul belgianului expiră. Şi mandatul directorului financiar, Michael Moriaty, expiră în noiembrie.

Contactat de ZF, Dan Pascariu a spus că în şedinţa din 29 octombrie a consiliului de administraţie s-a hotărât începerea procesului de recrutare pentru un nou CEO.

La aproape un an de la trecerea sub management privat Tarom a ajuns să caute al treilea director general, după ce Dan Pascariu a scurtat cu trei ani mandatul belgianului Christian Heinzmann, în condiţiile în care primul candidat ales în octombrie, austriacul Heinrich Vytoupil, nu a mai semnat contractul din motive necunoscute.

Toate aceste schimbări au loc în contextul în care compania nu a mai obţinut profit în ultimii cinci ani, ci a adunat pierderi de 250 mil. euro şi a pierdut poziţia de lider al pieţei, transportând doar 2,19 milioane de pasageri anul trecut. În urmă cu câteva zile Nicolae Demetriade, unul dintre reprezentanţii CA-ului Tarom şi director executiv, şi-a dat demisia, iar surse din piaţă afirmau că Dan Pascariu va fi revocat din funcţie. Adununarea Generală a Acţionarilor urma să se reunească pe 22 octombrie pentru a lămuri situaţia de la Tarom, însă această întâlnire a fost amânată, nu se ştie până când.

 „Directorul general va asigura un management profesionist şi eficient, gestionarea tuturor activităţilor, operaţiunilor, precum şi necesităţile de personal. Menţine un înalt nivel de eficienţă, securitate, servicii şi standarde pentru operaţiuni, cu scopul de-a obţine rezultate pozitive pentru toate activităţile Tarom, în cel mai scurt timp posibil“, se arată în anunţul de recrutare. Se cere experienţă de zece ani pe o funcţie similară. Remuneraţia, se precizează în anunţ, va fi în conformitate cu prevederile OUG nr 51/2013,care menţionează că „remuneratia directorilor este stabilită de consiliul de administraţie şi nu poate depăşi nivelul remuneraşiei stabilit pentru membrii executivi ai consiliului de administratie“. Tot în acest OUG se precizează că remuneratia membrilor executivi ai consiliului de administraţie este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară care nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent, salariul CEO-ului Tarom este de 10.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO