Companii

Construcţiile stau drept în picioare, susţinute de investiţiile publice. Investiţiile private din zona rezidenţială bat pasul pe loc sau chiar scad. Cu un picior pe gheaţă şi unul în foc, pe medie eşti bine: lucrările de infrastructură cresc cu 32%, dar dezvoltările imobiliare rezidenţiale scad cu 5%

Construcţiile stau drept în picioare, susţinute de...

Autor: Răzvan Botea

26.08.2023, 18:12 1359

În plin avânt al construcţiilor, guvernul se uită la facilităţile fiscale din construcţii Dezvoltatorii spun că vor creşte preţurile apartamentelor, analiştii financiari se întrebă cu cât au scăzut preţurile când au fost introduse facilităţi.

Construcţiile, sector care înseamnă circa 7% din economie, dar care iradiază indirect în toată economia, au crescut cu 12% la şase luni din 2023, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe un taler al creşterii este evoluţia lucrărilor de infrastructură, care duc în spate tot sectorul. Pe celălalt taler sunt dezvoltările imobiliare, care au scăzut, ca urmare a creşterii dobânzilor la creditele ipotecare şi scăderii puterii de cumpărare din cauza inflaţie. Astfel creşterea sectorului s-a echilibrat şi a mers înainte în 2023.

În plin avânt al construcţiilor, sector căruia i-a mers bine în ultimii cinci ani, guvernul discută eliminarea facilităţilor fiscale: constructorii nu plătesc impozit pe venit şi contribuţie la sănătate. Dezvoltatorii imobiliari spun că fără facilităţi sectorul se va prăbuşi, în vreme ce economiştii vorbesc de „level playing field“, adică un concept economic care izvorăşte din regulile terenului de joc: se joacă pe acelaşi teren, cu aceleaşi reguli. De ce un angajat în uzină plăteşte impozit pe venit şi contribuţii de sănătate, în vreme ce un con­structor, agri­cul­tor, IT-ist etc. nu plăteşte, dar bene­fi­ciază de asigurarea de sănătate, se întreabă macro­econo­miştii, dar şi guvernul, pentru că are nevoie de bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO