Companii

Constructiile si colaborarea cu Logan urca la peste 140 mil. euro afacerile producatorului german Bosch

Constructiile si colaborarea cu Logan urca la peste 140 mil. euro afacerile producatorului german Bosch

Brighitte Eble, director general al Robert Bosch Romania spune ca rezultatele din primul semestru permit estimari optimiste de crestere in acest an

28.06.2007, 19:14 32

Bosch Romania, reprezentantul local al producatorului german Bosch, tinteste in acest an afaceri de 143,5 milioane de euro, cu 23% mai mult decat nivelul inregistrat anul trecut, pe fondul dezvoltarii pietei imobiliare si al colaborarii cu Dacia Logan.
"Ne gandim la o crestere de doua cifre a afacerilor. Am vazut cum au evoluat afacerile in primele sase luni si am extrapolat la nivelul intregului an. Ne bazam in continuare pe segmentul de constructii care exprima o cerere mare de instrumente si utilaje, iar Dacia Logan (pentru care Bosch furnizeaza componente - n.red.) inregistreaza vanzari in crestere, acestea fiind motivele care ma determina sa cred ca vom ajunge la 143 de milioane de euro", a declarat Brighitte Eble, director general al Robert Bosch Romania.
In 2006, cifra de afaceri a grpului german s-a ridicat la 116,4 mil. euro, cu 27% mai mult decat in anul precedent.
Reprezentantii companiei au explicat ca divizia Robert Bosch are bugetate venituri de 60 de milioane de euro din retailul de termotehnica, scule electrice si piese auto, Buderus va inregistra afaceri de 10 milioane de euro, iar 20 de milioane de euro vor veni din retailul de electrocasnice Bosch. "Diferenta pana la 143 de milioane de euro este reprezentata de livrarile de echipamente si piese auto pentru prima echipare a automobilelor Dacia", a explicat Eble.
Bosch furnizeaza catre Automobile Dacia componente de injectie pentru motoarele cu alimentare pe benzina de 1,4 si 1,6 litri, componente pentru sistemul de franare, componente de siguranta activa (ABS) si sistemul audio.
"Speram ca prin aceste comenzi si prin cresterea pietei sa ajungem pentru distributia de pise la o cota de piata in acest segment de 25% pana in 2010, fata de 12% cat inregistram in prezent", a completat Mihai Boldijar, director regional de vanzari pentru Europa de Sud-Est al Bosch, departamentul de scule electrice.
Grupul Bosch este prezent in Romania prin societatea regionala Robert Bosch, infiintata in 1994, si din 1999 prin compania BSH Electrocasnice, care importa electrocasnice marca Bosh si Siemens.
In 2004 grupul a preluat reprezentanta Buderus in urma tranzactiei care a avut loc la nivel mondial, iar in 2006 a dat in folosinta fabrica Bosch Rexroth de la Blaj in urma unei investitii de 11 mil. euro.
Investitiile totale ale germanilor in Rominia vor ajunge pana in 2010 la nivelul de aproape 35 de milioane de euro si se vor desfasura in trei etape. "Principala investitie este reprezentata de fabrica de la Blaj in valoare de 11 milioane de euro. Etapa secundara care va urma in perioada urmatoare presupune o investitie egala ca valoare tot la Blaj si va avea ca obiect marirea capacitatilor de productie", a declarat Boldijar.
Investitiile programate aduc si cresterea efectivului de angajati astfel ca pana in 2009 reprezentantii companiei estimeaza ca vor ajunge la 485 de muncitori, din care 200 de persoane vor fi angajate pana la finele acestui an.
In prezent Bosch angajeaza in Rominia aproximativ 200 de oameni.
Pe langa facilitatea de productie de la Blaj de tehnica liniara pentru industria auto si cea de utilaje, Bosh colaboreaza pentru productia de stergatoare pentru parbriz cu producatorul Compa Sibiu. "Cererea la nivel european pentru aceste produse a crescut si de aceea acum la Compa lucreaza circa 150 de oameni in trei schimburi pentru satisfacerea comenzilor noastre", a spus Boldijar.
Reprezentantii companiei au decalrat ca deocamdata nu este considerata constructia unei alte facilitati de productie pe langa cea de la Blaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO