Constructii

Constructorii si dezvoltatorii ataca producatorii de ciment

16.09.2008, 20:54 29

Numarul constructorii si dezvoltatorilor imobiliari care se plang de preturile prea mari ale cimentului de pe piata locala continua sa creasca, ultimul care s-a alaturat acestora fiind omul de afaceri Ion Tiriac.

Tiriac, care dezvolta mai multe proiecte imobiliare, a declarat ca pretul cimentului ajunge la 140 de euro in Bucuresti, dublu fata de nivelul din Europa, din cauza "cartelului".

Informatia privind pretul este confirmata de reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Potrivit acestora, pretul cimentului la clientul final poate ajunge si la 140 de euro pe tona, in cazul cimenturilor speciale, in conditiile in care in Europa costul unei cantitati similare este de circa 70-80 de euro.

"De ani de zile se stie ca cimentul este mult mai scump in Romania decat media Europeana si nu sunt semnale ca preturile vor scadea in perioada urmatoare, din cauza cererii in crestere. Consiliul Concurentei a luat o decizie in acest sens in 2005, insa situatia nu s-a schimbat foarte mult", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

O declaratie similara a fost facuta si de Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) in luna august, cand reprezentantii patronatului declarau ca pretul cimentului si al otelului-beton nu este controlat de nimeni si inregistreaza cresteri de peste 30%.

Potrivit producatorilor de ciment, pretul final al cimentului este influentat de distribuitori. "Nu vreau sa comentez declaratiile vagi facute de diferite persoane la adresa pretului cimentului. Am auzit de cazuri in care cimentul a ajuns si la 140 de euro la unii distribuitori, dar nu pot sa comentez ceea ce fac distribuitorii pentru ca nu controlam noi ce se intampla cu pretul cimentului dupa ce pleaca de la fabrica", afirma Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment.

Preturile de lista ajung la circa 340 de lei/tona la vrac, in crestere cu 13% fata de 2007, si circa 380 de lei/tona la saci, cu un plus de 15%, insa pretul final este influentat de discounturile de volum si de diverse promotii care se fac in timpul anului, spun reprezentantii Carpatcement Holding.

"Preturile produselor noastre s-au modificat la 1 ianuarie 2008 odata cu intrarea in vigoare a noilor contracte de vanzare-cumparare, care au fost negociate cu clientii la sfarsitul anului trecut. Ulterior acestei date, Carpatcement nu a mai operat nici o modificare de preturi", afirma Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding.

Consiliul Concurentei a sanctionat in 2005 cu peste 28,5 de milioane de euro Lafarge, Holcim si Carpatcement, care au fost gasit vinovati de incalcari ale Legii concurentei. Mai precis, in urma unei investigatii care a durat patru ani, Consiliul Concurentei a constatat ca Holcim, Lafarge si Carpatcement au format un cartel si stabileau in comun pretul de vanzare a cimentului. Ulterior, Carpatcement Holding a fost singura companie care a contestat decizia si a castigat in instanta suma de 9 milioane de euro pe care a fost nevoita sa o plateasca in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO