Companii

Constantin Boromiz: Valoarea grupului se va dubla in cinci ani, la 300 de milioane de euro

Constantin Boromiz: Valoarea grupului se va dubla in cinci ani, la 300 de milioane de euro

Constantin Boromiz, directorul general si unul dintre actionarii grupului: Investitiile pe care le-am facut in alte domenii le consider niste investitii in 'laboratoare de afaceri'. Pana acum am investit peste 100 mil. euro in toate afacerile grupului.

30.10.2008, 15:37 145

"Cred ca grupul va creste in continuare cel putin la fel cum a facut-o pana acum, ajungand ca in cinci ani sa-si dubleze valoarea actuala. In prezent, cred ca grupul valoreaza circa 150 de milioane de euro", declara Boromiz.

Grupul detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu, Medias si Deva, moara Cibin din Sibiu, moara Slobozia, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu ( producator de amidon si glucoza) si Extrasib Sibiu (produce paste fainoase).
Afacerile Boromir Ramnicu-Valcea ar putea ajunge la circa 600 de milioane de lei (peste 166 mil. euro) in acest an, in crestere cu 25% fata de 2007. Boromir a inregistrat in primele sapte luni ale acestui an o cifra de afaceri de 100,7 milioane de euro, in crestere cu 42% fata de aceeasi perioada a anului precedent, si un profit operational brut (EBIT) de 4,2 mil. euro. Astfel, in perioada ianuarie - iulie 2008, grupul a realizat 70% din cifra de afaceri pe 2007, care a fost de 143,8 mil. euro. In prezent Boromir are 2.700 de angajati. "Cea mai dificila perioada pentru companie a fost perioada 1994 - 1997, cand dobanzile bancare erau foarte mari, iar noi incepusem investitiile in sectiile de productie. Perioade bune, in schimb, au fost multe, dar cea mai importanta, poate, pentru companie a reprezentat-o momentul liberalizarii pietei de cereale, adica anul 1997", afirma Boromiz.
In afara de banii rulati din vanzarea produselor de panificatie, grupul Boromir scoate bani si din imobiliare, lemn sau benzinarii. Anul trecut, mai precis in primele noua luni, Boromir realiza un profit net de 11 mil. euro si ca urmare a vanzarii unui teren de aproape 25.000 de metri patrati al companiei Amylon Sibiu, parte a grupului, catre o firma controlata de fondul de investitii Immoeast, intr-o tranzactie evaluata la aproximativ 9,4 mil. euro. Un potential imobiliar important il are si terenul pe care este amplasata fabrica de furnir Hardwood Ramnicu-Valcea achizitionata in 2003. Anul trecut, fabrica de furnir a inregistrat afaceri de aproape 6 mil. euro, dar si o pierdere neta de 144.000 de euro.
Pe langa vanzarea de terenuri si de produse de panificatie, grupul se ocupa si de vanzarea produselor petroliere prin intermediul celor trei benzinarii pe care le detine in judetul Valcea. "Investitiile pe care le-am facut in alte domenii le consider niste investitii in 'laboratoare de afaceri'. Pana acum am investit peste 100 de milioane de euro in toate afacerile grupului. Asa cum am mai spus, incercarile colaterale afacerii de baza sunt un ingredient important in dezvoltarea unei afaceri profitabile. Cat priveste viitorul acestor investitii, urmarim, ca pentru oricare alta afacere, dezvoltarea acestora si cresterea cotelor de piata", spune Gheorghe Boromiz.
In 2008, producatorul are programate investitii totale de 5,5 milioane de euro in construirea unei sectii de patiserie congelata la Ramnicu-Valcea, a unei sectii de simigerie la Buzau si in achizitia de mijloace de transport.
Cel mai important competitor al Boromir pe piata de morarit si panificatie este Vel Pitar, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro in 2007, urmat de companii ca Dobrogea Group, Loulis Romania, Pambac Bacau sau Racova Vaslui. "Este dificil in egala masura sa-ti construiesti atat un brand de companie, cat si un brand de produs. Important insa pentru valoarea companiei este ca acestea sa fie recunoscute de catre piata. Pentru a ajunge valoroasa, o companie trebuie sa fie pe o piata clar definita, cu produse recunoscute si cautate de catre consumatori. O companie valoroasa este o companie cu politici bine definite", afirma directorul general al Boromir, o afacere de familie detinuta de Constantin Boromiz, Gheorghe Boromiz (fratele sau), Mariana Boromiz, George Francu si Mircea Ureche.
 
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO