Companii

Consiliul pentru IMM-uri respinge scăderea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 100.000 de euro: Impozitele plătite se vor majora cu 600 mil. lei şi vor fi trasferate în preţurile de vânzare, ducând la creşterea inflaţiei

Consiliul pentru IMM-uri respinge scăderea pragului...

Autor: Cristina Bellu

26.03.2024, 09:56 1570

CNIPMMR, organizaţia care apară interesele companiilor mici şi mijlocii, respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la 100.000 de euro, din această măsură rezultând aplicarea cotei de 16% pe profit, în locul celei de 3% pe venit pentru microîntreprinderi.

Raportat la profitul de aproximativ 24 de miliarde de lei obţinut de microîntreprinderi cu venituri între 500.000 - 2.500.000 lei (100.000 - 500.000 de euro), în anul 2022, rezultă că acestea, dacă s-ar aplica cota de 16% pe profit, ar plăti un impozit de aproximativ 3,85 miliarde lei.

Practic, microîntreprinderile ar plăti impozite cu o valoare totală mai mare de  aproximativ 600 mil.  lei, faţă de suma plătită ca impozit de 3% pe venit, arată datele CNIPMMR.

Analizând trecerea la impozitul pe profit de 16%, în urma scăderii pragului pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro,  reprezentanţii CNIPMMR  atrag atenţia că modificarea sistemului de impozitare va duce la majorarea cheltuielilor microîntreprinderilor, care  va fi transferată în preţurile de vânzare a produselor şi serviciilor, rezultând creşterea inflaţiei.

În paralel, creşterea costurilor de producţie generează scăderea competitivităţii produselor şi serviciilor românesti şi pierderea de pieţe de desfacere, iar ipsa de lichidităţi la nivelul companiilor va conduce la diminuarea investiţiilor şi încetinirea/renunţarea la proiectele de modernizare/digitalizare.

“Modificarea repetată şi la intervale scurte de timp a legislaţiei fiscale pentru microîntrepinderi, introducerea de la 01.01.2024 a noi condiţii de încadrare în categoria microîntreprinderilor, prin cumularea veniturilor întreprinderilor legate pentru plafonul de 500.000 de euro, generează nesiguranţă şi o lipsă totală de predictibilitate pentru implementarea planurilor de afaceri. În realitate, introducerea întereprinderilor legate în  calculul plafonului pentru microîntreprinderi va afecta un număr mai mare de întreprinderi care vor aplica impozitul pe venit, decât cele care au avut venituri peste 100.000 de euro în 2023”, spun reprezentanţii CNIPMMR.

CNIPMMR reaminteşte că în PNRR-ul aprobat sunt menţionate modificări ale sistemului de impozitare a microintreprinderilor astfel: jalonul 206, Revizuirea cadrului fiscal, Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor, prevede: ”Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispoziţiilor speciale începe în T1 2023 şi se finalizează până în T4 2024”.

Instituţia exclude orice noua modificare a Codului Fiscal în 2024 şi consideră că modificarea sistemului de impozitare al microîntreprinderilor propusă în PNRR va afecta negativ mediul de afaceri, din cauza creşterii fiscalităţii, fapt care va avea un impact pentru întreaga economie.

Organizaţia solicită Guvernului rediscutarea dispoziţiilor din PNRR care vizează sistemul de impozitare al microîntreprinderilor şi începerea negocierilor cu Comisia Europeană pe acest aspect.

“CNIPMMR nu susţine creşterea fiscalităţii pentru mediul de afaceri, cauzată de creşterea cheltuielilor cu aparatul bugetar şi insuficienţa fondurilor bugetare pentru acoperirea acestora. Guvernul nu poate cere antreprenorilor şi angajaţiilor din mediul privat să suporte singuri deficitul bugetar, iar administraţia publică să rămână nereformată, supradimenionată şi lipsită de performanţă”.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO