Companii

ConectX, în spatele căruia stă un fost coordonator al proiectului Ghişeul.ro, lansează un program pilot de digitalizare a administraţiei publice la nivel central

ConectX, în spatele căruia stă un fost coordonator al...

Autor: Cristina Bellu

28.09.2023, 13:25 1261

Platforma de tehnologie ConectX va lansa un proiect pilot de digitalizare a administraţiei publice la nivel central, prin care încearcă să digitalizeze interacţiunea cu cetăţenii şi să reducă costurile cu materialele consumabile.

„ConectX este o platformă dezvoltată 100% from scratch (N.N. de la zero) care digitalizează integral taskurile administraţiei publice de orice tip. În peste 95% din instituţiile publice încă se lucrează ca acum 40 de ani: se ia hârtia, se printează, se semnează cu pixul pe foaie, iar dacă cineva nu este la birou se poate aştepta şi o săptămână.”, spune George Anghel, coordonatorul proiectului.

George Anghel, 46 de ani, fost co-leader al proiectului Ghişeul.ro şi Gabriel Al-Baba, 28 de ani, cunoscut mediului de business la nivel regional pentru câteva iniţiative in segmentul digitalizării instituţiilor publice, sunt cei doi Managing Partners ai proiectului ConectX.

Proiectul ConectX a fost realizat în urma unei investiţii de 10 mil. euro, fiind adoptat în acest moment de 80 de instituţii ale administraţiei publice locale, Consiliul Judeţean Braşov, fiind unul dintre utilizatori.

„Platforma este rezultatul unei investiţii de cca. 10 milioane de euro, investiţie 100% privată. Este probabil singurul ecosistem digital din România dezvoltat din banii proprii, nu din fonduri publice, mare parte a investiţiei fiind realizată înainte de punerea în producţie în martie 2020, după 6 ani de cercetare şi inovare” susţine Gabriel Al-Baba, coordonator al proiectului.

Cu o interfaţă asemănătoare unui client de mail, ConectX permite atât funcţionarilor, cât şi cetăţenilor şi mediului de afaceri, să comunice pe un flux formal, trimiţând solicitări, ataşamente, semnând electronic şi urmărind soluţionarea în timp real. Utilizatorul beneficiază de asemenea şi de un canal de comunicare cu funcţionarul îi rezolvă cererea de tip mesagerie instant, prin intermediul căruia pot fi comunicate rapid şi transparent aspecte legate de lucrare.

Primii clienţi au fost administraţiile de taxe şi impozite din trei sectoare ale Capitalei.

În cazul Consiliului Judeţean Braşov, după începerea digitalizării operaţiunilor, numărul topurilor de hârtie achiziţionate a scăzut de la 2.300 în 2020, la 40 anul acesta.

„Cel mai simplu şi mai clar indicator al succesului digitalizării este nivelul consumului de hârtie. În cazul produsului nostru, am observat că nivelul consumului de hârtie a scăzut dramatic. Asta înseamnă că soluţia chiar este folosită! Să luam statisticile privind achiziţia topurilor de hârtie: de la peste 4 milioane de foi A4 în 2020 la mai puţin de 10% în 2022. Se elimină şi costurile cu corespondenţa, curierat. Se fac economii de sute de mii de euro, bani care au fost investiţi pentru comunitate,” spune Gabriel Al-Baba,

Cei doi coordonatori ai proiectului susţin că platforma dezvoltată de ei este prima aplicaţie all-in-one de digitalizare a structurilor administraţiei publice de orice fel.

Potrivit acestora, până la momentul în care a intrat ConectX în piaţă existau doar module separate, pentru grupe de taskuri.

„Am introdus în viaţa instituţională câţiva diferenţiatori care au  inversat trendul descendent al calităţii serviciilor publice. Am acordat şefilor de structuri posibilitatea de a observa în timp real toată corespondenţa angajaţilor lor cu cetăţenii, ceea ce a stimulat semnificativ performanţa angajaţilor şi nivelul personal de responsabilitate. Practic nu mai există nicio şansă să spui că nu a ajuns ”hârtia” la tine şi în fapt ”să o ţii la sertar”. Toate drepturile de acces sunt date în cascadă, şeful instituţiei având acces în timp real toate solicitările care sunt în instituţie indiferent dacă se află în instituţie sau în afara acesteia.”, explică George Anghel.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO