Companii

Conducta de gaz de 50 mil. dolari in nordul Moldovei

21.01.2003, 00:00 16

Constructorul rus de conducte de transport a gazului Stroitransgaz, care apartine concernului Gazprom, intentioneaza sa construiasca un gazoduct, in valoare de 50 mil.$, intre Drochia (Republica Moldova) si Iasi (Romania) via Ungheni, a declarat, saptamana trecuta, un oficial al guvernului de la Chisinau, potrivit publicatiei The Moscow Times.
Noua ruta de import de gaze rusesti, asupra careia romanii si rusii ajunsesera la un acord inca de la jumatatea anilor '90, este pusa in discutie de aceasta data de catre oficialii moldoveni. Relansarea proiectului de catre partenerii din Est are loc in contextul in care Romania cauta alternative de import la gazele de provenienta ruseasca in alte zone precum Marea Caspica, Norvegia sau Algeria.
Importurile de gaze ale Romaniei, care acopera un sfert din cererea interna, provin exclusiv din Rusia in acest moment, avand doua "borne" de intrare in sistemul romaesc la Mediesu Aurit (in nord) si Isaccea (sud-est).
"Rusii au fost cei care au renuntat pe moment la acest proiect, pentru ca aveau alte prioritati, printre care s-a aflat si proiectul de extindere a capacitatii de tranzit gaze prin Romania catre Grecia si Turcia. Pe noi, aceasta <<legatura>> ne-ar ajuta sa acoperim consumul de gaze in zona Moldovei. Pe de alta parte, deficitul de gaze din aceasta zona poate fi acoperit si din alte surse", au comentat pentru Ziarul Financiar aceasta initiativa a rusilor oficiali ai companiei nationale de transport a gazelor, Transgaz Medias.
Potrivit unor experti din industria gazelor, noua sursa de import este vitala pentru Republica Moldova, in timp ce pentru Romania conducta ar fi utila in contextul in care va fi construit depozitul de gaze de la Margineni-Roman. Investitia pentru construirea depozitului de la Margineni, prevazuta si in programul de extindere a capacitatii de inmagazinare, este estimata la 258 mil.$, in cazul unei capacitati de 2 miliarde metri cubi.
La ora actuala, Romania este la rascrucea mai multor proiecte de transport de gaze si titei din zona Marii Caspice catre Europa Occidentala, care nu au inca asigurate sursele de finantare.
Cel mai mare producator de gaze intern, Romgaz Medias, a purtat discutii, in cursul anului trecut, cu compania germana Ruhrgas pentru incheierea unui contract de gaze de import din Norvegia. De succesul acestor negocieri depinde soarta construirii unui alt gazoduct Arad - Szeged (Ungaria), prin care ar urma sa fie aduse gazele nordice, investitie de ordinul zecilor milioane de dolari. In acest caz, gazele importate ar fi destinate acoperirii consumului din vestul Romaniei, zona si ea deficitara in perioada iernii in ceea ce priveste sursele de alimentare.
In plus, companiile Botash (Turcia), Bulgargas (Bulgaria) sI Transgaz (Romania), MOL (Ungaria) si OMV (Austria) au incheiat, la finele anului trecut, un acord de cooperare in vederea construirii unei conducte de transport a gazelor naturale din bazinul Marii Caspice catre Europa Occidentala via Europa Centrala si de Est. Conducta va porni din Turcia si va traversa Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Studiul de fezabilitate pentru acest proiect urmeaza sa fie inceput in primavara anului 2003, termenul de executie estimat fiind de aproximativ un an si jumatate.
O alta posibilitate luata in calcul de ministerul industriilor si resurselor este aceea de extindere a conductei care aduce gaze din Algeria in Slovenia.
Importurile din Rusia au asigurat, anul trecut, circa 22% din cererea interna de gaze, estimata la 15,8 miliarde metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO