Companii

Conducerea Damen Mangalia despre rezilierea contractului dintre acţionari: Suntem angajaţi 100% să continuăm activitatea în şantier, inclusiv prin atragerea de comenzi noi. Acţionarii trebuie să gasească rapid o soluţie pentru şantierul de la Mangalia, unde există mai mult de 1.500 de salariaţi şi peste 600 de subcontractori colaboratori

Liana Constantin, Director Corporate Affairs şi membră în Directoratului Şantierului Damen Mangalia

Liana Constantin, Director Corporate Affairs şi membră în Directoratului Şantierului Damen Mangalia

Autor: Cristina Bellu

04.08.2023, 14:50 3214

Liana Constantin, Director Corporate Affairs şi membru în boardul Şantierului Damen Mangalia, a transmis vineri că directoratul companiei doreşte să evite cât mai mult expunerea şantierului la riscuri, în contextul în care grupul olandez Damen Shipyards a solicitat rezilierea contractului cu statul român privind Şantierul Mangalia, motiv pentru care conducerea a fost investită cu puteri absolute pentru a atrage comenzi noi.

“Suntem angajaţi 100% să continuăm activitatea în şantier, inclusiv prin atragerea de comenzi noi. În paralel solicităm acţionarilor să rezolve cât mai repede problemele dintre ei şi să găsească o soluţie perfect viabilă pentru asigurarea continuităţii activităţii în şantierul de la Mangalia, unde există mai mult de 1.500 de salariaţi şi peste 600 de subcontractori colaboratori”, a spus Liana Constantin în cadrul unei conferinţe de presă organizată de directorat.

În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează Şantierul Mangalia (permiţând statului român să devină acţionar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii şi păstrării controlului operaţional şi managerial al şantierului naval.

Oficialii Damen spun că în momentul de faţă, prin adoptarea legii 187/2023, cadrul juridic încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia

“Directoratul va convoca o şedinţă AGA în care vom atinge toate aspectele legate de decizia de astăzi. Aşteptăm să convenim cu acţionarii care sunt următorii paşi pe noul cadru legal, pe noul sistem mult mai birocratic pe care va trebui să-l implementăm în şantierul de la Mangalia. Şi aici, de asta, reprezentanţii de la Ministerul Economiei, împreună cu Damen Holding, ar trebui să se aşeze împreună cu noi la masă pentru a agrea sistemul de lucru pe care ar trebui să-l facem de acum înainte pe noul cadru legal”, a mai spus Liana Constantin.

Ea a precizat că Damen a asigurat finanţarea şantierului în cei patru ani, cu relansarea activităţii, pentru că în anul 2018, când a fost preluat şantierul, acesta era un şantier fără comenzi, cu situaţii financiare negative.

“Peste 730 mil. euro existau prezentate în evidenţele contabile atunci când Damen a preluat activitatea. Şantierul trebuia relansat pe cu totul altă piaţă pentru că piaţa pe care funcţiona nu mai exista şi ceea ce pot să vă spun este că Damen a finanţat această curbă a învăţării şi a relansării şantierului în alte pieţe. O investiţie într-o navă reprezintă o investiţie de mare anvergură, motiv pentru care un client trebuie să aibă dovezi ca să fie convins să lucreze într-un şantier de asemenea dimensiuni”.

Reprezentanţii directoratului au ţinut să precizeaze că Damen nu intenţionează să plece din România. Compania gestionează atât şantierul de la Mangalia cât şi pe cel de la Galaţi, care a fost achiziţionat cu mai bine de 20 de ani în urmă.

“Compania vrea să găsescă cea mai bună soluţie pentru continuarea activităţii din Mangalia. Noi, directoratul, considerăm că există un foarte mare potenţial de a plasa Mangalia acolo unde trebuie să fie. Piaţa eoliană offshore este o piaţă de 200 de miliarde de euro. În Europa sunt doar cinci şantiere capabile să facă ceea ce Mangalia poate să facă în industria offshore. Credem că Mangalia merită o şansă pentru viitor”.

Referindu-se la proiectele aflate în derulare, Liana Constantin a precizat că există deja pregătită pentru livrare o structură care în luna septembrie va alimenta 600.000 de case în New York, SUA.

“Suplimentar de asta mai avem în derulare şi un alt proiect similar, care va fi livrat în Europa”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO