Companii

Concurenta, preturile si cursul valutar, principalele temeri ale companiilor

14.10.2004, 00:00 28

Aproape 90% din managerii companiilor romanesti sunt de parere ca intensificarea concurentei reprezinta cel mai important risc pentru afacerile lor, insa doar putin peste jumatate din ei au elaborat si adoptat masuri robuste de diminuare a acestui risc.
Concluzia apartine studiului ?Managementul riscului in Europa Centrala si de Est", realizat de compania de servicii de consultanta Marsh. Raportul analizeaza raspunsurile primite din 11 tari din Europa Centrala si de Est, de la aproape 700 companii din diferite domenii de activitate, cu o cifra de afaceri anuala de peste 5 milioane de euro, dintre care 105 companii romanesti.
Managerii companiilor din Romania nu isi pun prea des problema riscului vatamarii clientilor cu produsele sau serviciile companiei, doar 10% dintre companii acordand importanta acestei categorii de risc. In schimb, aproape 60% dintre companiile chestionate sunt de parere ca Romania are proceduri robuste in domeniu, fata de managerii europeni, care subscriu in proportie de 57%.
Peste 80% dintre companiile romanesti analizeaza potentialele riscuri care le-ar putea afecta activitatea cel putin o data la 6 luni, fata de companiile din Europa Centrala si de Est care analizeaza riscurile la care se expun cu aceeasi frecventa in proportie de 58%.
Raportul  precizeaza ca 90% din companiile romanesti care au suferit o dauna semnificativa in activitatea lor au elaborat un plan de management al crizelor, fata de 78% in Europa de Est.
Studiul arata ca aproape jumatate dintre companiile din Europa Centrala si de Est nu au o strategie clara pentru incorporarea managementului de risc in activitatea lor, iar majoritatea managerilor chestionati admit ca nu au implementate proceduri robuste pentru managementul riscurilor strategice.
"Cu toate ca oamenii de afaceri sunt constienti de faptul ca aceste riscuri ameninta in mare masura supravietuirea si dezvoltarea viitoare a companiei, in cele mai multe dintre cazuri acestia nu au incredere in actiunile intreprinse pentru administrarea respectivelor riscuri",  a declarat Cristian Fugaciu, Director General, Marsh Romania.
Numai 25% din companiile romanesti intevievate folosesc un consultant extern pentru gestionarea riscurilor, raportat la Slovenia, spre exemplu, unde 70% din companii isi externalizeaza serviciile de management al riscurilor. Romania are cea mai redusa rata de folosire a servciilor brokerilor de asigurari sau a consultantilor de risc, de 10%. Cele mai mari rate se inregistreaza in Slovenia sau Estonia (36%).
Studiul intocmit  identifica 4 mari categorii de riscuri: operationale, strategice, financiare si de hazard. Riscurile strategice pot afecta activitatea companiei si pot conduce la imposibilitatea atingerii obiectivelor de afaceri, in timp ce riscurile financiare afecteaza rezultatele companiei prin fluctuatiile cursului de schimb si a ratei dobanzii.
In mod traditional, riscurile de hazard (dezastre naturale) si cele financiare erau considerate ca fiind cele mai ingrijoratoare pentru oamenii de afaceri. Totusi, majoritatea participantilor la studiu sustin ca au deja masuri eficiente de administrare a acestor tipuri de riscuri, ei fiind mai degraba preocupati de riscurile strategice si de cele operationale.
Marsh, liderul mondial in domeniul serviciilor de consultanta si brokeraj in asigurari are 42.000 de angajati si venituri anuale de 6,9 miliarde dolari, cu operatiuni in peste 100 tari.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO