Companii

Companiile petroliere americane care au facut explorari se retrag treptat de pe piata

27.06.2005, 19:10 43

Companiile americane de petrol care au desfasurat operatiuni masive de explorare a zacamintelor din Romånia, in care au investit zeci de milioane de dolari, incep sa se retraga.

Compania canadiana Ramco Oil & Gas a preluat recent o participatie majoritara de la compania americana Pannonian Energy intr-un perimetru din Valea Jiului.

Americanii pastreaza inca in urma acestui transfer o participatie de 25% in perimetrul din Valea Jiului, dar au anuntat foarte clar ca vizeaza alte zone mai interesante pentru operatiunile lor.

Tendinta parasirii pietei romånesti de catre companiile americane se accentueaza, dupa exit-urile realizate de catre Forest Oil si Conoco in ultimii ani.

Pannonian Energy a intrat in Romånia cu operatiuni dupa semnarea in 2000 a unui acord pentru concesionarea operatiunilor petroliere cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru un perimetru din Valea Jiului, durata concesiunii fiind de 30 de ani. Explorarile in acest perimetru au vizat structuri de gaz metan asociat cu zacaminte de carbune.

Pannonian Energy a fost recent achizitionata de catre compania americana Galaxy Energy, cu operatiuni in domeniul petrolului si al gazelor.

Galaxy Energy are o valoare bursiera pe piata americana de circa 88,2 miliarde de dolari.

Pasul facut inapoi de catre Galaxy Energy se circumscrie retragerilor realizate deja de alte companii americane in ultimii 15 ani. Au plecat pe rånd din Romånia fara a avea succes in explorari Arco, Conoco, Forest Oil, dupa ce au pierdut zeci de milioane de dolari.

Forest Oil a intrat pe piata romåneasca in 1999 si a investit de atunci in operatiunile sale din trei perimetre din zona Carpatilor de curbura, fonduri estimate la aproximativ 7 - 8 milioane de dolari, conform unor surse apropiate companiei.

Compania americana a luat decizia strategica de a se retrage din acest an din Romånia, unde nu a gasit rezerve de gaze sau de titei in vederea inceperii unei productii. Forest Oil a efectuat lucrari de explorare in toate cele trei perimetre, iar anul trecut a forat in apropiere de Focsani o sonda, insa eforturile s-au soldat cu un esec.

Forest Oil a notificat decizia sa de a renunta la perimetre catre Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale, astfel incåt cele trei perimetre vor reveni iar statului, care va putea sa le reoferteze catre alti investitori interesati in cadrul viitoarelor runde de licitatii.

Conoco s-a retras in toamna lui 2003 dupa ce alaturi de francezii de la Total au investit circa 5 milioane de dolari in explorari petroliere in Marea Neagra.

O alta companie americana cu operatiuni in Romånia este Schlumberger, care a semnat un acord cu producatorul de gaze Romgaz Medias pentru suplimentarea productiei in unele cåmpuri depletate (din care au fost extrase zacamintele prin modalitatile clasice). adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO