Companii

Companiile din industria alimentară şi din agricultură au cu 40.000 de salariaţi mai puţin decât în 2008. Salariile din aceste sectoare sunt unele dintre cele mai mici din economie, alături de HoReCa şi industria textilă

Andrei Cocoloş, fermier şi administrator la Agro Evo Coco

Andrei Cocoloş, fermier şi administrator la Agro Evo Coco

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.08.2023, 00:06 3066

Agricultura şi industria alimentară, două sectoare unde sunt active peste 30.000 de firme, au avut împreună anul trecut un număr total de peste 226.000 de angajaţi, adică mai puţin de 6% din totalul salariaţilor din companii, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

În ultimii ani, numărul de angajaţi din sectorul agrobusiness a scăzut considerabil, astfel că doar din 2008 şi până în 2022 aceste două sectoare, care gene­rează anual afaceri de 12 mld. euro, au pierdut aproape 40.000 de salariaţi. Iar statisticile nu sunt departe de realitate, având în vedere că nu există un antre­prenor sau manager care să nu pună pe lista provocărilor lipsa forţei de muncă şi faptul că tot mai mulţi români pleacă la muncă în străinătate. În multe bazine legumicole de exemplu, locuitorii preferă să meargă să lucreze în agricultură în Germania, Spania sau Franţa decât să lucreze acasă, în fermele din zonă, pentru că salariile sunt mici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO