Companii

Companiile fug de noile reglementari de pe NYSE

09.12.2002, 00:00 22

Noile reglementari privind managementul corporatist din Statele Unite vor afecta in mod serios operatiunile internationale ale bursei din New York (NYSE), impiedicand companiile straine sa se listeze in Statele Unite, a avertizat presedintele Richard Grasso.
Grasso a atras atentia asupra faptului ca, in cazul in care aceste reglementari vor continua sa se aplice companiile straine, acestea isi vor indrepta atentia asupra altor piete bursiere, in special asupra celei londoneze.
NYSE exercita presiuni asupra organismului de reglementare a pietelor bursiere americane in sensul exceptarii companiilor straine de la aplicarea unor parti importante ale legii Sarbanes-Oxley, care impune multe noi cerinte asupra directorilor de companii.
Sentimentul de panica din cadrul NYSE legat de planurile de listare ale companiilor straine s-a accentuat dupa ce o serie de companii ca Fuji Film si firma britanica de reasigurare Benfield Group, au decis sa renunte la planurile de listare la bursa din New York. Benfield a declarat ca a ales in schimb bursa londoneza din cauza unui "climat neatractiv" in Statele Unite.
Don Cruickshank, presedintele bursei londoneze (LSE), a spus ca doua grupuri de companii internationale care s-au numarat printre tintele campaniei sale de marketing, multinationalele asiatice si firmele europene din sectorul tehnologic, devin mai deschise fata de o eventuala listare la Londra. Acesta a mai spus ca, din punctul de vedere al acestor companii internationale, pietele americane de capital sunt "prea orientate spre mediul intern".
Oficiali ai LSE au spus ca un numar de companii indiene au indicat faptul ca modificarile de reglementare si normele mai restrictive de pe piata americana au facut ca bursa londoneza sa fie mai atractiva.
NYSE si LSE listeaza fiecare aproximativ 470 companii straine. Cruickshank a spus ca valoarea actiunilor internationale tranzactionate pe bursa londoneza, de 233 miliarde de lire sterline (363 miliarde de dolari) in luna octombrie, este de trei ori mai mare decat a celor de pe bursa new-yorkeza, adaugand ca companiile straine se bucura de un sprijin mai mare din partea investitorilor in cadrul comunitatii financiare londoneze, in comparatie cu cea de pe Wall Street.
NYSE a refuzat sa comenteze. Insa, intr-o scrisoare trimisa catre SEC, a carei copie a fost obtinuta de Financial Times, se spune ca unele prevederi ale legii Sarbanes-Oxley, in special noile reglementari privitoare la certificarea rapoartelor financiare, ar putea intra in conflict cu normele de pe pietele nationale ale companiilor straine.
Legea a fost semnata de presedintele american George W. Bush pe 30 iulie, ca reactie la o serie de scandaluri care au inclus cazuri de frauda comisa de companii, false rapoarte de contabilitate si conflicte de interese privind analiza evolutiei cursului bursier al actiunilor.
Avocatii au caracterizat aceasta lege ca fiind cea mai drastica reforma a managementului corporatist din Statele Unite de la crearea SEC, in anii '30.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO