Companii

Companiile din industria de project management au luat cu asalt piata imobiliara

Companiile din industria de project management au luat cu asalt piata imobiliara

Bucurestiul dispune de o oferta limitata de spatii comerciale moderne, raportat la numarul de locuitori, fata de celelalte capitale din Uniunea Europeana

02.11.2006, 13:17 83

Intensificarea proiectelor comerciale si de birouri de pe piata romaneasca i-a determinat pe developerii de real estate sa apeleze tot mai des la companii specializate in project management si consultanta in domeniul imobiliar.
Odata cu maturizarea pietei imobiliare, calitatea si designul proiectelor au devenit factori determinanti pentru a atrage interesul investitorilor si al clientilor.
"Tot mai multi dezvoltatori de proiecte apeleaza la serviciile unei companii de project management si consulanta, insa nivelul acestora este inca redus comparativ cu tarile din Uniunea Europeana. Cei care recurg la astfel de servicii sunt in general developerii de centre comerciale, logistice si imobile de birouri", a declarat pentru ZF Renate Kremer, directorul general al Drees & Sommer Romania, filiala locala a grupului german Drees & Sommer.
Bucurestiul dispune de o oferta limitata de spatii comerciale moderne, raportat la numarul de locuitori, fata de celelalte capitale din Uniunea Europeana. Insa proiectele de sute de mii de metri patrati anuntate nu au nici pe departe succesul dinainte garantat.
Din cauza unor astfel de neconcordante, in City Mall, de exemplu, mai multi chiriasi cu activitati rentabile in alte locatii, precum Turabo Cafe sau Elmi Prodfarm, au hotarat sa-si rezilieze contractele la doar cateva luni de la deschidere, cu toate ca cererea pentru astfel de spatii depaseste in continuare capacitatea centrelor comerciale, potrivit specialistilor de pe piata.
"Mall-urile dezvoltate pana in prezent au fost construite pe structurile unor cladiri deja existente, insa urmatoarele vor fi dezvoltate in sistem greenfield (investitie de la zero-n.r.), proiecte care vor necesita consultanta din partea unor companii de profil pentru a se ridica la nivelul celor din statele Uniunii Europene", explica Kremer.
Drees & Sommer Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, in crestere cu circa 50% fata de anul precedent. "Anul acesta ne asteptam la o cifra de afaceri similara cu cea din 2005 pentru ca am dorit sa ne consolidam afacerea. Anul viitor preconizam o crestere de circa 10% a cifrei de afaceri", precizeaza Kremer.
Grupul Drees & Sommer are circa 700 de angajati si deruleaza in 10 locatii in Germania, precum si in mai multe birouri in Austria, Cehia, Franta, Italia, Luxemburg, Polonia, Romania, Ungaria, Luxemburg si Emiratele Arabe Unite un volum actual de proiecte de circa 12 mld. euro. In Romania, compania a derulat proiecte pentru Billa, Unirea Shopping Center (parcare supraetajata), Kaufland, benzinarii Petrom, Andreas Stihl (centru de distributie), Chio (unitate de productie) sau Baneasa Airport Tower. Printre competitorii Drees & Sommer pe piata locala se numara Gleeds (Marea Britanie) sau Theobald & Gardener (Marea Britanie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO