Companii

Companiile de leasing nu mai cred in cresteri

23.02.2006, 20:22 13

Noile reglementari ale Bancii Nationale si ale Finantelor vor incetini ritmul de crestere al pietei de leasing anul acesta, reprezentantii pietei asteptandu-se la o crestere de 10% in scenariul cel mai optimist, fata de o crestere de 22% anul trecut.

"In 2006, piata de leasing va stagna sau in cel mai bun caz va inregistra o crestere de 5-10% fata de anul precedent", a afirmat Bogdan Apahidean, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) si director general al Porsche Leasing Romania.

Conform declaratiilor sale, noile reglementari propuse de BNR si de Ministerul de Finante privind activitatea de creditare a institutiilor financiar-nebancare si care ar putea intra in vigoare in acest an vor determina scaderea performantelor societatilor de leasing de pe piata si chiar disparitia unora dintre ele. Principalele modificari aduse de aceste reglementari limiteaza emisiunea de obligatiuni de catre societatile de leasing, deci restrictioneaza accesul la refinantare, si retragerea dreptului de fuziune a societatilor de leasing cu SRL-uri. De asemenea, capitalul social obligatoriu pentru societatile de leasing va fi de 200.000 de euro, fata de 500 de milioane ROL (aproximativ 14.000 de euro) in prezent.

Reglementarile propuse ar putea genera costuri suplimentare societatilor de leasing, care s-ar putea rasfrange asupra utilizatorilor prin scumpirea produsului de leasing. "In mod cert, costurile societatilor de leasing vor creste, deoarece reglementarile propuse de BNR in colaborare cu Ministerul de Finante prevad crearea unui departament special de audit intern in cadrul fiecarei societati", a spus Claudiu Stanescu, vicepresedinte ASLR si director general la BCR Leasing. In prezent, media dobanzilor pe piata de leasing este de 8-8,2%.

Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate in 2005 pe piata romaneasca depaseste 2,2 miliarde de euro, in crestere cu peste 22% fata de anul 2004. Din 2002, piata de leasing a inregistrat o evolutie ascendenta, cu o rata medie de crestere de 35% pe an.

Leasingul financiar a reprezentat 96% din numarul total de contracte de leasing in 2005, restul de 4% fiind contracte de leasing operational, adica inchirieri de bunuri in afara sferei de creditare. Clientii societatilor de leasing sunt firmele, in proportie de 67%, institutii publice si ONG-uri, 21%, si persoane fizice, 12% din total. Cea mai mare parte a contractelor de leasing , respectiv 95%, au fost incheiate in 2005 pe perioade de 3-5 ani, numai 5% depasind aceasta perioada.

Ca structura, segmentul de autovehicule a reprezentat 91,2% din piata romaneasca de leasing in 2005, in scadere usoara cu un punct procentual fata de 2004. "Suntem strict dependenti de evolutia pietei auto", a mai declarat Bogdan Apahidean. Din aceasta cauza, leasingul de masini nu va putea creste in acest an cu mai mult de 5-10%, cat este estimata cresterea pietei auto.

In cadrul segmentului de leasing auto, s-a inregistrat o scadere a ponderii detinute de autoutilitare si de vehiculele comerciale de la 29% in 2004 la 23% anul trecut. Reprezentantii ASLR pun aceasta scadere pe seama starii proaste a infrastructurii rutiere din Romania. "Putem spera la o crestere a vanzarilor de flote auto doar daca vor fi initiate proiecte de investitii in infrastructura in 2006", a mai spus Bogdan Apahidean. In schimb, leasingul imobiliar a avut o crestere de 100% in 2005 fata de 2004. "Piata leasingului imobiliar este foarte redusa in prezent, dar are un mare potential de dezvoltare", a adaugat Bogdan Apahidean. Doar 0,4% din numarul contractelor de leasing incheiate in 2005 a fost reprezentat de segmentul imobiliar.

In prezent, sunt aproximativ 200 de societati de leasing active pe piata romaneasca. 20-30% dintre acestea realizeaza aproximativ 80% din valoarea pietei de leasing, conform estimarilor ASLR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO