Companii

Companiile aeriene se opun subventionarii Sabena

28.02.2001, 00:00 19



Companiile aeriene British Airways din Marea Britanie, Lufthansa din Germania, transportatorul scandinav SAS si firma olandeza KLM intentioneaza sa depuna o plangere la Comisia Europeana, in legatura cu planurile de recapitalizare a transportatorului belgian Sabena, relateaza Financial Times.

Guvernul Belgiei a confirmat in aceasta saptamana ca va finanta cu 100 de milioane de euro compania aeriana, parte a unui plan de recapitalizare in valoare de 250 de milioane de euro.

Cei mai importanti concurenti ai Sabena au initiat o cerere in care afirma ca planul guvernamental incalca legislatia privind ajutoarele de stat.

Regulamentele Comisiei Europene mentioneaza ca sprijinirea companiilor aeriene de catre stat este ilegala, in afara situatiei in care Guvernul poate demonstra ca si un investitor privat ar fi facut la fel.

La sfarsitul saptamanii trecute, principalii actionari ai Sabena, statul belgian si compania SAir Group din Elvetia, care detine 49,5% din capitalul firmei belgiene, au aprobat planul de restructurare.

Planul de recapitalizare este menit sa redreseze Sabena dupa mai multi ani in care aceasta a inregistrat pierderi. Transportatorul elvetian va contribui cu restul de 150 de milioane de euro necesari.

Dar, avand in vedere faptul ca implicarea SAir Group in firma Sabena nu este garantata, cele patru companii aeriene intentioneaza sa trimita Comisiei o scrisoare de protest, in care intreaba ce se va intampla cu transportatorul belgian daca SAir Group se va retrage.

Firma elvetiana a incercat anul trecut sa-si majoreze pachetul de actiuni al Sabena pana la 85%, dar presedintele companiei, Eric Honegger, a recunoscut, intr-o scrisoare adresata conducerii saptamana trecuta, ca reevalueaza investitia in firma belgiana.

Companiile care se opun deciziei cabinetului Belgiei doresc, de asemenea, sa sublinieze faptul ca eventualul sprijin financiar acordat de stat firmelor de transport aerian va afecta aceasta industrie, care sufera deja de pe urma unei oferte care depaseste cererea.

Totusi, cabinetul belgian a anuntat ca nu se asteapta la o decizie negativa din partea Comisiei Europene. "Exista un investitor privat, deci nu se pune problema unui ajutor guvernamental. Iar investitia este deja facuta" a declarat un oficial al guvernului Belgiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO