Companii

Compania aeriană a lui Tender a anulat 88 din cele 138 de zboruri regulate programate pentru iunie

Compania aeriană a lui Tender a anulat 88 din cele 138...

Autor: Mirabela Tiron

02.06.2014, 18:55 1354

Compania aeriană TEN Airways, deţinută de Ovidiu Tender, a anulat 88 din cele 138 de zboruri regulate programate în iunie, potrivit oficialilor companiei, care au menţionat că această decizie a fost luată din cauză că nu s-au rezervat suficiente locuri pentru aceste curse.

Zborurile erau operate sub brandul Fly Romania, lansat special de companie în martie pentru aceste curse regulate.

Oficialii TEN Airways estimau 30.000 de pasageri pe cursele interne (Bucureşti-Tulcea şi Bucureşti-Timişoara) în primul an de activitate, iar în total, pe rute interne şi externe 100.000 de pasageri.Pe rute internaţionale Fly România avea în plan zboruri pe Bucureşti-Frankfurt, Bucureşti-Verona, Bucureşti-Genova, dar şi pe Tulcea-Bergamo, Tulcea-Frankfurt şi pe Timişoara-Verona.

Descarcă lista completă a zborurilor anulate

Avioanele care urmau să opereze aceste zboruri sunt MD-82 şi MD-83, cu o capacitate de 170 de pasageri, aparţinând companiei aeriene TEN Airways şi anterior companiei Alitalia. Vârsta avioanelor este de peste 20 de ani.  Avioanele americane de tip McDonnel Douglas, bimotoare de scurt curier, sunt produse în perioada 1979-2000. Printre companiile aeriene care au în flotă aceste avioane se numără American Airlines şi Delta Air Lines. Aceste avioane au fost folosite şi de Alitalia, care acum însă nu le mai foloseşte, după procesul de înnoire a flotei, finalizat în 2012. Anul trecut, TEN Airways a avut afaceri de circa 8 mil. euro, faţă de 1,3 mil. euro în 2012, potrivit reprezentanţilor companiei.

TEN Airways opera până acum în sistem charter şi în sistem ACMI (închirierea aeronavelor cu tot cu echipaj şi celelalte servicii, pentru a opera în numele companiei care preia aeronava) în ţări din Europa, Asia şi Africa. Printre clienţii companiei de pe continentul african se numără Air Senegal, Rwanda Air, Air Ivoire, iar din Europa compania românească Blue Air, Aegean Airlines, Dubrovnik Airline şi altele. Şi agenţiile de turism Perfect Tour şi Paralela 45 au închiriat avioane de la TEN Airways.

Compania este controlată de Ovidiu Tender (90%) şi de Petrişor Nicolae (10%), un vechi partener de afaceri al lui Ovidiu Tender, el fiind la începutul anilor 2000 reprezentantul lui Tender în consiliul de administraţie al companiei de asigurări ARDAF (brand care a dispărut din piaţa asigurărilor).

Grupul Tender a preluat în 2008 compania aeriană Jetran Air, înfiinţată de americanul Douglas Morris Jaffe. La scurt timp de la intrarea în grupul lui Tender, compania Jetran Air, care îşi închiria aeronavele către alte companii aeriene, a intrat în insolvenţă la cererea lui  Tender, iar mai apoi în lichidare. În 2009, omul de afaceri a înfiinţat şi compania TEN Airways, activă tot pe piaţa de zboruri charter. Avioanele Jetran Air erau deţinute de compania Tender SA, doar că acum sunt operate de TEN Airways, în timp ce compania Jetran Air apare pe site-ul Registrului Comerţului ca fiind în faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO