Companii

Comisia Europeană propune o plată anuală de 500-1.000 de euro pentru micii fermieri

Comisia Europeană propune o plată anuală de 500-1.000 de euro pentru micii fermieri

FOTO: Shutterstock

Autor: Miruna Badea

14.10.2011, 13:41 1135

Comisia Europeană propune o plată anuală, după 2014, pentru micii fermieri cuprinsă între 500 şi 1.000 de euro, aceasta fiind o sumă fixă care va fi alocată numai acelora care sunt deja înregistraţi în sistem, a declarat vineri comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş.

"Propunem un sistem simplificat de plată în anumite limite pentru fermele mici. Am pornit de la constatarea că o treime din beneficiarii de subvenţii directe din UE în momentul de faţă reprezintă şi lucrează doar 3% din teritoriul UE. Dar acea treime de beneficiari trebuie să treacă prin aceleaşi furci caudine ca o fermă medie sau mare", a explicat Cioloş, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

El a adăugat că acest sistem complică procedurile, iar propunerea CE vizează simplificarea situaţiei.

"Ei (fermierii mici - n.r.) vor primi o plată pe fermă, anuală, între 500 şi 1000 de euro. Suma va varia de la un stat membru la altul în funcţie şi de media subvenţiilor pe fermă în statul respectiv. Va fi o sumă fixă care, din 2014 până în 2020, nu se va modifica atât timp cât fermierul respectiv rămâne în activitate şi rămâne fermier mic. Sistemul va fi valabil doar pentru cei care sunt deja în sistem, înregistraţi ca fermieri mici, şi care din 2014 vor alege să facă acest lucru. Nu vor putea să intre în această schemă ferme mici în 2016, 2018. De ce? Pentru a evita fărămiţarea fermelor mijlocii", a arătat Cioloş.

Comisarul UE a spus că în cadrul politicii de dezvoltare rurală există o propunere pentru a evita lăsarea terenurilor nelucrate sau abandonarea lor de către micii fermieri.

"Avem şi o altă propunere, în sistemul de dezvoltare rurală, prin care un fermier mic care a intrat în 2014 în sistem şi în 2016 sau 2018 decide să iasă din sistem (...) şi îşi cedează terenul prin vânzare sau prin arendare unei alte ferme în producţie va putea primi în continuare prima respectivă de fermă mică plus un supliment de câteva procente în programul de dezvoltare rurală, pentru a nu-l încuraja să-şi menţină terenul chiar dacă nu-l lucrează", a continuat Cioloş.

El a spus că astfel un mic fermier, "dacă primeşte 500 de euro pe an lucrând terenul prin plăţi directe, în momentul în care renunţă va putea să primească probabil 500- 550 de euro pe câţiva ani, în sistemul dezvoltării rutale, dacă terenul se duce la o fermă în activitate şi nu este lăsat în paragină".

Comisarul UE şi-a propus schimbarea sistemului de subvenţii directe, pe baza unor obiective noi şi în primul rând pentru o susţinere a venitului de bază a agricultorilor.

"S-a constatat că în ultimul an, preţurile agroalimentare au crescut la nivel mondial şi deci şi în Europa, cu câteva zeci de procente. (...) Dar costurile de producţie au crescut cu câteva sute de procente în agricultură (...) şi deci presiunea pe venitul agricultorilor este mult mai mare şi de aceea menţinerea subvenţiilor se justifică", a arătat Cioloş.

Aproximativ o treime din subvenţie va ţine cont de anumite practici agricole care, dincolo de efectele privind producţia agricolă pe termen mediu, să asigure şi o gestiune mai echilibrată a resurselor naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO