Companii

Comisia Europeană a ales 166 de proiecte strategice pe energie, de interes comun şi mutual, care vor avea acces la finanţări de miliarde de euro. România, autoproclamatul hub energetic, aproape inexistentă pe harta investiţiilor. Cine este de vină?

Comisia Europeană a ales 166 de proiecte strategice pe...

Autor: Roxana Petrescu

03.12.2023, 15:31 154

Cele 166 de proiecte includ 85 de investiţii pe zona de energie, infrastructură offshore şi smart grids, 65 de proiecte sunt pe hidrogen, iar 14 investiţii se duc spre zona de captare şi stocare a carbonului România figurează cu cinci linii de energie care vor fi realizate pe direcţia Ungaria şi un proiect de reţele inteligente Carmen, realizat între Transelectrica, Delgaz Grid (E.ON) şi MAVIR, transportatorul de energie maghiar  România are zero proiecte pe hidrogen, zero proiecte pe partea de infrastructureă offshore, zero proiecte pe partea de captare şi stocare a carbonului, dar la nivel declarativ ţara este pe cale de a deveni un hub energetic major ♦ Şi chiar dacă toţi ochii sunt pe stat, în realitate lipsa de proiecte se explică prin absenţa unor dezvoltări concrete din mediul privat.

La mijlocul acestei săptămâni, Comisia Europeană a publicat prima listă de Proiecte de In­teres Comun (proiecte între ţări UE) şi Proiecte de Interes Mutual (proiecte între ţări UE şi non-UE) care sunt în linie Green Deal, acestea fiind proiectele care contribuie decisiv la atin­gerea ţintelor de mediu stabilite de Uniu­nea Europeană. Aceste proiecte urmează să fie finanţate prin Facilitatea Con­necting Europe. Prin această faci­litate sunt circa 5,8 mili­arde de euro pentru pro­iec­te de energie în peri­oada 2021-2027, în timp ce pe partea de transport sunt fonduri de 25,8 de mili­arde de euro.

„Comisia se va asigu­ra că aceste proiecte vor fi implementate“, se arată pe site-ul Comisiei, unde se preci­zează că aceste proiecte vor contri­bui la ţinta stabilită pentru 2030 la ivel european pentru atingerea unei cote de 42,5% de energie verde.

„Din cele 166 de Proiecte de Interes Comun şi de Interes Mutual, mai bine de jumătate (85) sunt pe energie, offshore şi smart grids, acestea ur­mând să fie realizate în perioada 2027-2030.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO