Companii

Comenzile mari au dublat afacerile Apcarom Buzau

27.10.2005, 19:29 32

Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau, parte a grupului austriac VAE, a inregistrat in primele noua luni ale anului o dublare a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile cresterii volumului de comenzi.

Vanzarile companiei s-au ridicat in primele trei trimestre la 41,5 milioane de lei (11,4 mil. euro), apropiindu-se de nivelul bugetat initial pentru intreg anul.

"Cresterea comenzilor a avut un rol determinant in majorarea cifrei de afaceri. Am avut comenzi ferme in prima jumatate a anului, perioada in care in anii trecuti produceam mai mult pe stoc. Au crescut comenzile din partea CFR, dar s-au majorat si comenzile pe segmentul de companii mari, in conditiile in care multe dintre acestea deruleaza programe de investitii, care cuprind si modernizarea cailor ferate proprii", a declarat Marius Adascalitei, directorul economic al VAE Apcarom.

In aceste conditii, profitul net al companiei s-a majorat de circa trei ori, ajungand la 5,6 mil. lei (1,55 milioane de euro). Rezultatele peste asteptari, precum si comenzile importante primite in acest an, au determinat conducerea companiei sa-si modifice estimarile bugetare pentru acest an.

"Pana la sfarsitul acestui an estimam realizarea unei cifre de afaceri de 13 milioane de euro si credem ca vanzarile noastre se vor mentine la acest nivel si in urmatorii ani", a spus Adascalitei.

Daca la inceputul anului, reprezentantii companiei estimau o crestere a exporturilor pana la o pondere de aproape 50% din cifra de afaceri, pe parcursul anului, compania s-a orientat mai mult pe piata interna, in conditiile in care piata externa a inregistrat un regres. Exporturile companiei s-au ridicat in primele noua luni la 2,5 milioane de euro.

"Exista o oarecare contractie a pietei europene, in conditiile in care multe din caile ferate europene au demarat programe de reducere a costurilor. Astfel, s-a creat o supracapacitate de productie pe segmentul de aparate de cale, care s-a reflectat intr-o scadere a preturilor", a explicat directorul economic al VAE Apcarom.

Adascalitei considera insa ca piata interna este destul de mare pentru a asigura comenzi care sa acopere productia companiei in urmatorii ani.

"Investitiile pentru reabilitarea Coridorului IV paneuropean, care cuprinde si o componenta de cale ferata, ne vor asigura comenzi mari in perioada urmatoare. Am castigat deja o licitatie pentru prima portiune de cale ferata care urmeaza sa fie modernizata in cadrul programului si suntem increzatori ca o vom castiga si pe a doua. In plus, am castigat cateva licitatii organizate la Bursa de Marfuri, in valoare de circa 2 milioane de euro, si credem ca ne vom securiza comenzi si pentru anul viitor", a mai aratat Adascalitei.

VAE Apcarom este singurul producator roman de aparate de cale si componente de aparate de cale pentru cale ferata si metrou. Principalul client al societatii este CFR, cu o pondere de circa 45% din vanzari.

In 2004, compania realizat o cifra de afaceri de 8,1 milioane de euro, obtinand un profit net de 560.000 de euro. Apcarom a derulat anul trecut un program de optimizare a procesului de productie, deruland investitii de circa 1,5 milioane de euro, pentru achizitia unor utilaje.

Compania a fost privatizata in 1998, devenind membra a concernului austriac VAE, lider mondial in fabricarea aparatelor de cale. Grupul VAE detine 77,4% din actiunile Apcarom. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Danube Tiger, administrat de elvetienii de la Hyposwiss, cu 9% din actiuni.

Actiunile Apcarom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat ieri la pretul de 0,498 lei/actiune, in crestere cu 9% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 10,5 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO