Companii

Comelf Bistrita si-a bugetat un profit de 1,26 mil. euro

10.04.2006, 00:00 20

Producatorul de echipamente pentru protectia mediului Comelf Bistrita si-a bugetat pentru acest an un profit net de 4,41 milioane de lei (1,26 milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in crestere cu 56% in lei comparativ cu 2005.

Anul trecut, compania a obtinut un profit net de 2,8 milioane de lei (0,78 milioane de euro), cu 37% mai mare fata de 2004, in conditiile cresterii cifrei de afaceri cu 37% pana la 86,1 milioane de lei (23,8 milioane de euro).

Totusi, reprezentantii societatii spun ca profitul brut s-a situat anul trecut sub nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, in principal datorita aprecierii monedei nationale fata de euro, dar si din cauza cresterii pretului la utilitati si materii prime.

Circa doua treimi din profitul net pe 2005 vor fi distribuite actionarilor companiei sub forma de dividende. In aceste conditii, dividendul brut va fi de circa 0,0797 lei/actiune, cu 38% mai mare comparativ cu dividendul oferit in 2005, avand in vedere ca anul trecut Comelf si-a splitat valoarea nominala a actiunilor. Dividendul oferit reprezinta 5,1% din ultimul pret al actiunilor Comelf la Bursa. Comelf estimeaza pentru acest an o crestere cu circa 10% a veniturilor totale, pana la nivelul de 93,8 milioane de lei (26,8 milioane de euro). Reprezentantii companiei nu au precizat insa ce cifra de afaceri estimeaza pentru acest an.

Conform reprezentantilor companiei, programul de productie pentru acest an este acoperit in proportie de 82%, existand premisele ca acesta sa fie acoperit in intregime pana la finele primului semestru. Compania fabrica utilaje pentru protectia mediului inconjurator, exporturile avand o pondere de 85% din vanzarile acesteia.

Actionarii companiei au aprobat pentru acest an un program de investitii in valoare de aproape 1,1 milioane de euro, care va fi finantat partial din surse proprii si partial din credite bancare. Compania va contracta in primul semestru un credit in valoare de 0,5 milioane de euro.

Anul trecut, Comelf a investit circa 1,34 de milioane de euro pentru achizitionarea si punerea in functiune a unor utilaje noi, in cadrul celui mai amplu program de investitii din istoria companiei.

Activitatea producatorului bistritean se desfasoara in cadrul a patru fabrici: fabrica de filtre, electrofiltre si utilaj tehnologic, fabrica de utilaj si echipament terasier, fabrica de componente terasiere, fabrica de scule dispozitive, accesorii si utilitati.

Productia companiei merge in proportie de peste 85% la export in Italia, Franta, Austria, Germania, Belgia si Egipt. Printre cei mai importanti clienti ai Comelf se afla General Electric Energy (Franta), Braden Europe (Olanda), Lurgi (Germania), Komatsu Utility Europe, Marini, Colmar din Italia si Hartl (Austria). Comelf este controlata de societatea Uzinsider Bucuresti, care detine 76,6% din actiuni.

Actiunile Comelf sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la cotatia de 1,56 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 10,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO