Companii

Comanda de stat pentru ingrasaminte a urcata la 82 mil. dolari

29.01.2003, 00:00 23

Statul roman a marit cu 18 milioane de dolari, pana la 82 milioane dolari, valoarea ajutorului acordat micilor producatori agricoli sub forma subventionarii integrale a costului ingrasamintelor agricole. Combinatul chimic care va beneficia cel mai mult de pe urma programului este Azomures Targu - Mures, ale carui conturi s-ar putea "ingrasa" cu 35 de milioane de dolari pana in vara acestui an.
Ordonanta de Urgenta care a aprobat acordarea subventiilor pentru micii agricultori a fost aprobata in luna noiembrie a anului trecut si estima valoarea totala a ajutorului la 2.130 de miliarde de lei (64 milioane dolari) la nivelul intregii tari.
Cei cinci producatori de ingrasaminte chimice selectati pentru program nu asteptau, asadar, decat normele de aplicare a ordonantei pentru a calcula ce "felie din prajitura" va reveni fiecaruia.
Publicate de curand in Monitorul Oficial, normele nu numai ca au stabilit repartitia ajutorului pe judete, ci au suplimentat valoarea totala a programului cu peste 600 miliarde de lei, adica 18 milioane dolari. 
Cantitatea de ingrasaminte alocata programului, 333.896 tone, va mari cu peste 35% productia de profil din Romania, in scadere drastica dupa 1990.
In prezent, in Romania exista doar cinci combinate care mai pot produce ingrasaminte la standardele cerute de normele metodologice: Azomures, Doljchim, Turnu, Amonil si Sofert.
Cum repartizarea zonelor de vanzare a fost facuta in functie de capacitatile de productie si tehnologiile combinatelor, cel mai mare producator a primit si cel mai mare teritoriu.
"In principiu, Azomures va furniza ingrasaminte pentru 20 de judete, cantitatea estimata fiind de 152.000 de tone (45% din total - n.r.). Valoarea comenzilor va fi, deci, de aproximativ 35 de milioane de dolari", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Ogrean, director economic al combinatului din Targu - Mures.
Azomures a avut in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 100 milioane dolari, deci programul va suplimenta substantial vanzarile companiei.
Teoretic, marja de profit pentru tipul de ingrasamant solicitat de program (un amestec de azotati si fosfati) este de 8 - 10%. Marja de castig ar putea scadea insa usor datorita faptului ca normele obliga producatorii sa asigure manipularea si transportul ingrasamintelor pana la centrele judetene de distributie. Pretul de 410.000 de lei/sac de 50 de kilograme trebuie sa, includa, de asemenea si costurile de depozitare.
Mihai Ogrean estimeaza ca Azomures va incepe livrarile in luna februarie, termenul final stabilit de normele metodologice fiind aprilie 2003.
Azomures este listata la Bursa de Valori Bucuresti. La ultimul pret de tranzactionare - 2.600 lei/actiune, compania valoreaza 29,5 milioane dolari.
Din cei cinci potentiali furnizori de ingrasaminte, singurul care nu indeplinea, pana de curand cerintele programului era Amonil Solobozia.
Combinatul producea ingrasaminte numai pe baza de azotat iar programul cere ca in componenta sa intre si fosfat.
"Am importat fosfati in valoare de 700.000 - 800.000 dolari si am pus la punct o tehnologie prin care amestecam ingrasamintele produse de noi cu fosfatii pentru a putea beneficia de pe urma programului", spune Victor Dobrescu, director general al Amonil.
Dobrescu spune ca si Amonil va incepe livrarile in februarie iar valoarea totala a acestora va atinge in final 8 milioane de dolari.
Amonil a incheiat anul financiar 2002 cu o cifra de afaceri de 47 - 48 milioane dolari, afirma Dobrescu, iar programul va aduce un plus de 17% vanzarilor in acest an.
Amonil este, de asemenea listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 148 de lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera este de 5 milioane de dolari.
Industria romaneasca de ingrasaminte chimice a suferit un declin puternic dupa 1990. In urma acestuia, mai mult combinate au fost inchise iar cele care au rezistat, in afara de Azomures, nu se pot lauda ca o duc prea bine.
In ciuda revirimentului din ultimii doi ani, industria este inca sub nivelul din 1993. Anul trecut, productia a fost de 921.000 de tone iar pentru acest an se estima o stagnare fara contributia acestui program.
In afara de Azomures si Amonil, un beneficiar important al programului va fi si Sofert Bacau, caruia i-au fost repartizate aproape toate judetele agricole din Moldova.
Reprezentantii Sofert nu au putut fi contactati pentru a comenta asupra efectului programului asupra vanzarilor companiei. Sofert se afla, de altfel, in plin proces de restructurare, compania urmand sa fie impartita in doua pentru a fi externalizate activitatile auxiliare.
Azomures este detinuta de compania turceasca Transworld Fertilisers, Amonil este controlata de caseele de comert Romferchim si Eurotrading Chemicals, iar Sofert de omul de afaceri Ioan Nicolae, prin grupul Interagro. Doljchim este detinuta de Petrom, care a preluat pachetul majoritar de actiuni in urma conversiei unor creante, iar Turnu este de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO