Companii

Coface: Numărul insolvenţelor în Europa Centrală şi de Est a crescut cu aproape 40% în 2022. În România, creşterea a fost de 6,8% an/an

Coface: Numărul insolvenţelor în Europa Centrală şi...

Autor: Cristina Bellu

27.04.2023, 11:20 83

Numărul total de proceduri de insolvenţă în ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) a înregistrat în 2022 o creştere de 39,3% an/an, de la 25.917 în 2021 la 36.090 în 2022, evoluţie influenţată de preţurile mari la energie, imputuri, precum şi a seriilor de majorări rapide ale ratei dobânzii, pe fondul celei mai mari inflaţii din ultimele decenii şi a incertitudinii legate de războiul din Ucraina, arată o analiză a Coface.

Opt ţări au înregistrat un număr mai mare de insolvenţe în 2022 decât anul precedent - Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Serbia, iar patru ţări au raportat o scădere - Republica Cehă, Estonia, Slovacia şi Slovenia.

Creşteri mai mari ale insolvenţelor au fost înregistrate de Serbia şi Ungaria (plus 106%, respectiv, plus 86%), în timp ce cea mai mare scădere a procedurilor a fost în Estonia (minus 17%).

În România numărul insolvenţelor a crescut în 2022 cu 6,8% an/an şi cu 17,3 raportat la 2020, primul an de pandemie.

Analiştii de la Coface spun că sectoarele consumatoare de energie sunt cele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma creşterii preţurilor mărfurilor, de unde şi costurile de operare mai mari. De exemplu, în Polonia, sectoarele chimicale, metale, hârtie-lemn şi agroalimentar au raportat întârzieri de plată mai mari decât media, majoritatea dintre ele întâmpinând întârzieri mai lungi de plată faţă de anul precedent. Aceste sectoare au fost, de asemenea, larg reprezentate în statisticile regionale privind insolvenţele: metalele, hârtia, lemnul şi sectorul agroalimentar au înregistrat rate de insolvenţă ridicate şi accelerate.

Sectorul construcţiilor a fost, de asemenea, afectat semnificativ. Ratele de insolvenţă sunt deosebit de ridicate în Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia, datorită preţurilor ridicate ale materialelor de construcţie şi ale inputurilor. Acest sector a fost, de asemenea, afectat de o piaţă imobiliară inertă din cauza creşterii ratelor dobânzilor şi a inflaţiei mai mari, precum şi de un deficit de forţă de muncă.

În cele din urmă, comerţul cu amănuntul este un alt sector cu o pondere considerabilă a numărului de insolvenţe în majoritatea ţărilor, în ciuda unei evoluţii relativ limitate în 2022. Inflaţia persistentă afectează major cheltuielile de consum, ceea ce ar trebui să conducă la un număr mai mare de insolvenţe în acest sector.

„Perspectivele economice rămân cel puţin incerte. Experţii noştri prognozează o încetinire a inflaţiei pentru lunile următoare, dar totuşi, o mare parte a economiilor din regiunea ECE ar trebui să înregistreze o creştere mai slabă în 2023. Într-adevăr, inflaţia va rămâne cu mult peste ţintele băncii centrale. Ca atare, acestea din urmă vor continua să majoreze ratele, iar asta va avea efecte negative asupra solvabilităţii companiilor. Considerăm că numărul companiilor aflate în situaţie de insolvenţă ar trebui, prin urmare, să continue să crească în 2023”, spune Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO