Companii

CNVM se gandeste din nou la o alta lege a pietei de capital

29.04.2003, 00:00 20

La numai un an de la intrarea in vigoare a primelor prevederi ale legislatiei revizuite privind piata de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) lucreaza la o serie de amendamente pentru modificarea acesteia. Noile reglemetari ale pietei de capital urmeaza sa ia forma unei legi unice, care sa corespunda cu legislatia in domeniu in Uniunea Europeana.
Pana in prezent nu a fost avansat nici un termen pana la care noua legislatie va intra in vigoare, dar experienta armonizarii altor legi cu prevederile comunitare arata ca acest proces va fi unul de durata. In cadrul noii legistatii se are in vedere reorganizarea pietei de valori mobiliare. In urma cu cateva saptamani reprezentantii Bursei Electronice Rasdaq au lansat ideea unificarii celor doua piete organizate de capital din Romania insa la momentul respectiv putini i-au luat in serios. De atunci propunerea s-a transformat in obiect de dezbatere intre institutiile pietei de capital. La finalul saptamanii trecute, la sediul CNVM a avut loc o intanire cu reprezentantii celor doua piete, BVB si RASDAQ, si Alexandru Popa consilier al primului ministru Adrian Nastase pe tema crearii unei piete consolidate de capital.
Comisia a solicitat reprezentantilor celor doua piete de capital sa prezinte in termen de trei saptamani propuneri concrete de reorganizare a pietei, armonizate cu legislatie comunitata. Gabriela Anghelache, preseintele CNVM a propus deja doua variante de reorganizare. "O prima solutie se refera la consilidarea pietei pornind de la cele doua structuri existente - BVB si RASDAQ - ca piete reglementate avand doua sisteme de tranzactionare, iar a doua optiune este crearea unei piete reglementate unice. In ambele cazuri, sistemul de compensare-decontare va fi asigurat de un depozitar unic," precizeaza comunicatul Comisiei.
Unul din argumentele celor care sustin o reorganizare a celor doua piete de capital este faptul ca aceasta masura ar duce la o scadere a consturilor de tranzactionare, compensare-decontare si cele de depozitare. Scaderea costurilor de functionare a pietelor ar urma sa aiba implicatii directe asupra investitorilor, prin reducerea comisioanelor pe care le platesc pentru realizarea tranzactiilor. Costurile realizarii unei operatiuni pe piata romaneasca de capital sunt in prezent de cateva ori mai mari fata de ceel de pe celelalte piete similare din Europa Centrala si de Est.
Reprezentatii CNVM considera ca reorganizarea pietei de capital este necesara in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, iar  crearea unei piete consolidate este un obiectiv important, in vederea accelerarii procesului de implementare a acquis-ului comunitar si inchiderea negocierilor cu Uniunea Europeana la capitolul privind libera circulatie a serviciilor.
Indiferent de solutia adoptata pentru reorganizarea pietelor, societatile comerciale listate va trebui sa indeplineasca o serie de cerinte, astfel incat sa se asigure lichiditate, transparenta si atractivitate pentru investitori.
Actiunile societatilor detinute public care nu vor indeplini criteriile de listare, (societatile nelistate) ar urma sa fie tranzactionate prin sisteme alternative de tranzactionare supravegheate de CNVM si pe care ar urma sa activeze aceleasi societati de brokeraj prin care se vor realiza tranzactii si cu actiunile societatilor listate.
Anghelache a lansat, de altfel, ideea crearii unor piete regionale, pe care sa se tranzactioneze actiuni ale companiilor din zona respectiva si care nu prezinta un interes major pentru investitori la nivel national.



Piata RASDAQ a fost creata cu sprijinul guvenrului american prin USAID (Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltrare Internationala), care a oferit sprijin tehnic si financiar. Sistemul de tranzactionare, de exemplu, este o versiune modificata a celui folosit cu mai mult timp in urma pe piata NASDAQ din Statele Unite. Oficialii CNVM au declarat ca pentru reorganizarea pietei de capital sunt necesare si discutii cu agentia americana. Gabriela Angheleche, presedintele CNVM sustine ca piata Rasdaq are nevoie de o restructurare profunda, in principal prin scaderea numarului de companii listate, de la peste 4.500 in prezent pana la 200.
Reprezentantii Bursei Electronice Rasdaq, societate pe actiuni care este subordonata direct brokerilor, sunt cei care au lansat ideea unificarii celor doua piete romanesti de capital si-au nuantat ulterior pozitia sustinand ca procesul de consolidare se va finaliza prin existenta a doua sisteme de tranzactionare, care sa fie coordonate de o singura societate.
Pe de alta parte, reprezentantii Bursei sustin o fuziune completa, prin preluarea societatilor de pe piata RASDAQ pe sistemul de tranzactionare al Bursei. Unul din argumentele oficialilor Bursei este lipsa de incidente majore in ultrimii ani, spre comparatie cu piata RASDAQ, care a fost zguduita de mai multe ori de  scandaluri privind furturi de actiuni si decontari intarziate.



Care sunt componentele legislatiei in vigoare
In prezent, legistatia primara a pietei de capital cuprinde patru ordonante de urgenta, care au fost ulterior aprobate sau modificate prin patru legi si o alta ordonanta de urgenta. Cele patru acte normative cuprind reglementari privind statutul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismene de plasament colectiv in valori mobiliare (fonduri mutuale si societati de investitii), valorile mobiliare si pietele reglementate, si pietele de marfuri si instrumente financiare derivate. Legislatia secundara, adica regulamentele emise de CNVM nu au fost in totalitate aprobate. De exemplu, regulamentul care reglementeaza activitatea fondurilor mutuale si a societatilor de administrare a investitiilor faca inca obiectul dezbeterilor Comisiei, iar unii dintre administratorii de fonduri asteapta inca de la finalul anului trecut noile prevederi pentru a putea autoriza noi fonduri mutuale. CNVM lucreaza in prezent la nu mai putin de sase regulamente, printre care, alaturi de cel privind fondurile mutuale, se numara cele privind protectia investitorilor si activitatea de consultanta de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO