Companii
City Grill aduce şase nepalezi să lucreze ca ajutoare în bucătărie
Grupul City Grill, care are în prezent circa 1.400 de salariaţi, va aduce şase nepalezi pentru a lucra ca ajutor în bucătărie sau ajutor de sală, urmând să decidă apoi dacă extinde această colaborare.
„Este o criză de personal fără precedent în România. Lucrez în domeniu de 13-14 ani şi nu am văzut până acum o situaţie de acest gen. România în general şi Bucureştiul în particular s-au dezvoltat puternic, multe companii şi-au deschis aici birouri şi unităţi de producţie. În Bucureşti şi Ilfov rata şomajului este foarte micăî, spune Zoe Dobre, directorul de HR al grupului City Grill.
Acum grupul analizează posibilitatea de a aduce oameni din Asia, de pe pieţele cu un nivel de trai mai scăzut, sau din Republica Moldova. Pentru aceştia compania a lucrat cu o agenţie care aduce şi din Filipine. Noii salariaţi vor fi pe poziţii de ajutor în bucătărie şi ajutor în salon.
„Ne uităm şi la zonele defavorizate din România de unde aducem oameni la Bucureşti. Încercăm să căutăm oameni aflaţi la maximum două ore distanţă de Capitală, iar noi le punem la dispoziţie transportul. Este adevărat că un astfel de angajat ne costă mai mult însă în Bucureşti deja nu mai găsim.“
Compania plăteşte ospătarii cu salariul minim pe economie, însă cu bacşişurile lunare veniturile se pot dubla sau chiar tripla în funcţie de restaurant şi de numărul de ore lucrate.
Există un echilibru la venitul final între ospătari şi bucătari spre exemplu. Unii câştigă mai mult din bacşiş, alţii din salariul, adaugă Zoe Dobre. Piaţa de HoReCa este cunoscută pentru salariile sale mici, de cele mai multe ori apropiate de minimul pe economie.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
-
Unde se duc profiturile record făcute de bănci în România? Aproape 1 mld. de euro vor fi trimişi în Austria, Franţa şi Italia. Câţi bani rămân în România
-
Cum a devenit România un hub pentru centrele de tehnologie ale marilor companii internaţionale, de la Mega Image, Lidl şi Metro la Hornbach, H&M şi Estee Lauder
-
Semnal de alarmă pentru execuţia bugetară: deficitul a crescut până la 2% din PIB pe primul trimestru
-
Ce se mai întâmplă în agrobusinss. Cu programe de „plombare“ rămânem cu deficitul uriaş în industria alimentară. Avem nevoie de bani pentru investiţii în procesare
-
Claudiu Aron vrea să aducă turişti japonezi şi chinezi la hotelul Alpin din Poiana Braşov
-
Bursă. Perioada de raportări pentru T1/2024, începută mâine de OMV Petrom. Urmează BRD SocGen, TeraPlast şi emitentul BVB
-
Adrian Vasilescu, BNR: Ce crede lumea despre educaţia financiară
-
ZF Cum creştem industria alimentară românească. Anomaliile din industria alimentară: suntem pe primele locuri în UE în agricultură, dar importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia. Cum întoarcem roata? „Industria alimentară trebuie să devină sector prioritar, să fim ajutaţi să facem investiţii“
-
ZF Tech Day. Sorin Cosmescu, EXE Software: Într-un an complicat ca 2023 am reuşit să creştem businessul cu 9%, iar pentru anul acesta ne-am propus un avans de peste 10%. Vedem o cerere mai mare pentru soluţii de tip business intelligence. Avem mai multe solicitări din România decât din străinătate
-
ZF Investiţi în România! Daniela Burcă, COO la Prysmian: Investim în creşterea producţiei la Slatina, dar şi în cercetare-dezvoltare şi într-un centru de IT în România. „Avem peste 50 de posturi deschise pe partea de IT şi vrem să ne atragem colegi aici.“
-
Urmează CFA CEE Investment Conference la Bucureşti. Joi, 9 mai, comunitatea CFA se întâlneşte cu mediul de business şi cu autorităţile publice din Europa Centrală şi de Est pentru a dezbate viitorul regiunii
-
Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Elevii români, campioni mondiali la robotică: Două echipe româneşti au ajuns în finala Campionatului Mondial de robotică FIRST din SUA şi au jucat una împotriva celeilalte, disputându-şi titlul suprem
-
Antreprenori locali. Cum a reuşit un antreprenor ca în opt ani să dezvolte un grup cu 40 de restaurante şi afaceri de 15 milioane de euro în 2023? Tomcat Hospitality operează branduri precum Treevi Pizza al Taglio, Fabrica de Ciorbe şi Sagakura
-
Afaceri de la Zero. Stup Edition. Ciprian Isacovici creează mobilă transformabilă sub brandul Extensio Mob şi ajută oamenii să îşi eficientizeze spaţiul din casă. „Vreau să le transmit oamenilor că pot să trăiască într-un apartament de două camere cu confortul de la trei camere“
-
CFA: Încrederea în economie creşte pe termen scurt, dar sunt multe îndoieli legate de viitor. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53 % în următoarele 12 luni