Companii

CITR: Zece mii de companii româneşti cu active de cel puţin 1 mil. euro fiecare sunt în risc de restructurare, cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Alte 6.000 sunt la un pas de insolvenţă. „Antreprenorii trebuie să fie atenţi la semnalele de alarmă“

Ciprian Nacu (stânga), head of restructuring, CITR şi Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR

Autor: Alexandra Matei

22.10.2023, 16:43 2994

În România sunt în total 40.000 de companii de impact, definite ca firme cu active de cel puţin 1 mil. euro, care generează peste 80% din cifra de afaceri la nivel naţional, iar dintre acestea 57% sunt finanţabile ♦ Aproape 70% dintre companiile care se aflau în dficultate în anul 2019 au rămas în aceeaşi stare şi la începutul lui 2023, nereuşind să facă tranziţia către zona de companii finanţabile.

Zece mii de companii româneşti de impact, adică acele companii cu active de peste un milion de euro, sunt în risc de restructurare, arată un studiu recent realizat de CITR, în timp ce alte 6.700 sunt la un pas de insolvenţă.

În România, potrivit CITR, sunt în total 40.000 de companii de impact, care generează peste 80% din cifra de afaceri la nivel naţional, iar dintre acestea 57% sunt finanţabile.

„Când vorbim despre insolvenţa iminentă, luăm în calcul acei indicatori care ne arată că există unu sau mai multe elemente de dezechilibru grav, care ar putea reprezenta probleme în viitorul acestor companii. În ultimii zece ani, am văzut foarte multe elemente de stres aplicate companiilor din România – vorbim de factori intrinseci sau extrinseci, zona de impact economic în relaţia cu partenerii noştri principali sau evenimente precum pandemia şi războiul, care vin cu un stres suplimentar asupra mediului de afaceri din România”, a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, în timpul unei conferinţe de presă.

Analiza realizată de CITR privind evoluţia companiilor româneşti de impact mai arată că numărul companiilor aflate în zona de dificultate a crescut cu 18% faţă de începutul anului 2022.

Din aceeaşi analiză reiese că la nivelul anului anterior 41% dintre companiile de impact amânau deja de trei ani accesarea unei măsuri de restruc­turare, rămânând în zona de insolvenţă iminentă. De asemenea, datele analizei CITR mai arată că aproape 70% dintre companiile care se aflau în dificultate în anul 2019 au rămas în aceeaşi stare şi la începutul lui 2023, nereuşind să facă tranziţia către zona de companii finanţabile.

„O mare parte dintre companiile de impact continuă să se confrunte cu dificultăţi şi în 2023. Antreprenorii trebuie să fie atenţi la semnalele de alarmă care pot indica o dificultate şi să ia măsuri din timp pentru a preveni agravarea dificultăţilor”, a adăugat Ciprian Nacu, head of restructuring CITR.

Cele mai afectate industrii după cifra de afaceri erau la nivelul anului trecut industria energiei (2,9 mld. euro), industria prelucrătoare (2,4 mld. euro) şi comerţul (2,1 mld. euro).

Însă, raportat la numărul de companii aflate în dificultate, analiza CITR arată că la finalul anului trecut cele mai lovite sectoare economice erau construcţiile (2.036 companii), tranzacţiile imobiliare (1.254 companii) şi comerţul (684 de companii).

Printre soluţiile pe care aceste companii le pot pune în aplicare pentru a ieşi din starea de dificultate, mai spune Ciprian Nacu, se numără două categorii de măsuri de restructurare - restructurarea operaţională şi restructurarea financiară.

Modalităţile de restructurare, detaliază el, se regăsesc în trei categorii: restructurarea neregle­mentată, acordul de restructurare şi concordatul preventiv sau sprijinul din partea statului. În plus, alte metode de restructurare pot fi şi procedura insolvenţei sau lichidarea voluntară.

Înţelegerea provocărilor pe care companiile româneşti le întâmpină astăzi, consideră Paul-Dieter Cîrlănaru, este legată atât de perspectiva prezentului, dar mai ales de cea a viitorului

Modul în care aceste cifre arată din punct de vedere istoric, nu doar în prezent, mai spune el, trebuie urmărit în mod activ. În trecut, menţionează acesta, a existat un ciclu care a atins un vârf în 2013-2014, când se înregistrau peste 35.000 de proceduri de insolvenţă deschise în România.

După acea perioadă, în 2015, se înregistrau doar 3.000 de companii în dificultate, însă de atunci, afirmă el, trendul este în continuă creştere, ceea ce „vorbeşte despre fragilitatea care se vede ciclic, nu doar în economia românească, ci în toate economiile capitaliste”.

CEO-ul CITR este de părere că mediul de afaceri trebuie să înţeleagă că dificultatea nu este doar o chestiune intrinsecă şi că astăzi există o nouă realitate cu dobânzi de referinţă mult mai mari decât în ultimii 10-15 ani.

„Sunt afaceri care s-au născut, au trăit şi au performat într-un mediu cu dobânzi foarte reduse şi care vor trebui să se adapteze la o nouă realitate. Trebuie să acţionăm prudent şi în timp util, astfel încât afacerile care performează astăzi să poată performa şi mâine”, a mai spus CEO-ul CITR.

Termenul „companie de impact” a fost introdus în piaţă în 2013 de către CITR, referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro. De atunci, CITR a studiat industriile în care  activează aceste companii, nivelul profitului, gradul de îndatorare şi rata de încasare a creanţelor.

Aceste companii sunt relevante pentru că generează cea mai mare parte din cifra de afaceri raportată la nivel naţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO