Companii

CITR: Valoarea activelor companiilor care au apelat la concordatul preventiv pentru redresare a crescut anul trecut la peste 1 mld.euro, de la 15 mil.euro în 2019. ”Vedem o schimbare de mentalitate la nivelul marilor companii, care încep să gândească în termeni de prevenţie în business”

CITR: Valoarea activelor companiilor care au apelat la...

Autor: Roxana Rosu

12.02.2021, 13:15 174

Valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat metoda concordatului preventiv a crescut anul trecut la peste 1 miliard euro, de la 15 milioane euro în 2019, şi reprezintă peste 71% din valoarea totală a activelor companiilor intrate în insolvenţă şi restructurare în 2020, arată o analiză a CITR.

 Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor cu impact în economie care au accesat concordatul preventiv, printre care se numără şi CFR Marfă şi Blue Air, se situează la 693 milioane euro, respectiv aproape două treimi din valoarea companiilor care au accesat insolvenţa şi restructurarea.

Majoritatea firmelor care au ales acaestă variantă pentru redresarea activităţii sunt din transporturi, industrie, HORECA, servicii şi imobiliare, unele dintre industriile cele mai afectate de criza creată de pandemie.

„Vedem o schimbare de mentalitate la nivelul marilor companii româneşti, care încep să gândească în termeni de prevenţie în business. Faptul că tot mai multe companii indispensabile pentru economie aleg să se restructureze, ne arată că au încredere în eficacitatea măsurilor pe care le avem la dispoziţie şi asta e un semn bun pentru piaţă. Ne aşteptăm ca odată cu transpunerea Directivei Europene în domeniul restructurării, în iulie anul acesta, trendul de creştere în piaţa de restructurare să se accentueze, iar numărul companiilor care aleg mecanismele de prevenţie crească. Transpunerea directivei va crea un cadru pentru a renunţa la tipare vechi de amânare a insolvenţei şi restructurării şi ne va ajuta să ne concentrăm pe salvarea cât mai multor companii din piaţă.”, spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi  Head of Business Development Impetum Group.

În opinia lui, marii jucători din piaţa românească au înţeles cât de importantă este luarea unei decizii la timp pentru salvarea businessului şi au decis să se îndrepte mai degrabă spre metode de restructurare în afara insolvenţei, care se aplică încă de la primele semne de dificultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO