Companii

Cine vine la conferinţa ZF/ BT Agricultura românească. Noi tehnologii şi provocări: oamenii de afaceri din Galaţi se întâlnesc cu autorităţile şi bancherii

Cine vine la conferinţa ZF/ BT Agricultura românească....

Autor: Florentina Niţu

15.04.2024, 00:05 117

♦ Conferinţa va avea loc de la ora 11:00 la restaurantul Teatris din Galaţi.

Pavel Vlad, proprietarul Locacombine, o companie care a pornit de la închirierea combinelor agricole şi a ajuns să cultive circa 2.000 de hectare cu cereale, Ingrid Staver, administrator al Agro Staver, companie ce produce cereale în două judeţe (Galaţi şi Braila), Marius Petrache, administrator al Marcoser, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri pentru sere şi solarii, care este şi producător de legume în Matca, cel mai mare bazin legumicol din România, se numără printre speakerii conferinţei ZF/ BT Agricultura românească. Noi tehnologii şi provocări.

În 2024, când fermierii români se confruntă cu povara datoriilor acumulate încă de la seceta cruntă din 2020 şi vin după un an agricol dificil, 2023, marcat iarăşi de secetă şi scăderea preţurilor cerealelor cu 20-30% faţă de anul anterior, tehnologia a devenit esenţială pentru compa­niile lor.

De la metodele de cultivare, precum cele care presupun lucrări minime asupra solurilor, şi alegerile culturilor până la investiţiile în softuri, drone sau roboţi şi imple­mentarea unui management profe­sionist, toate aceste aspecte sunt acum pe agenda principală a fermierilor.

Agricultura românească e pusă în faţa unor schimbări ample, cum se poate adapta ca să ne hrănească şi să rămână competitivă?

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să realizeze o serie de conferinţe regionale, unde să aducă la masa discuţiilor jucători importanţi din agrobusiness, dar şi finanţatori, şi să discute despre ele. Prima conferinţă va avea loc pe 23 aprilie 2024 în oraşul Galaţi.

Vlad Pavel, campion naţional la haltere în anul 1992, a trecut de la sport la vânzarea de combine agricole, iar, mai apoi, la cultivarea cerealelor. Acum, lucrează circa 2.000 de hectare şi a investit în trei tipuri de sisteme de irigaţii, adaptate la suprafeţe, pentru a le iriga. De altfel, ferma sa este una din puţinele din judeţul Galaţi care realizează loturi de multiplicare la porumb. El va fi unul dintre speakerii Conferinţei ZF/ BT Agricultura românească. Noi tehnologii şi provocări. 

Totodată, Ingrid Staver administrator al Agro Staver, companie ce produce cereale în două judeţe (Galaţi şi Braila), se numără printre speakerii conferinţei. Ea lucrează aproximativ 1.300 de hectare şi anual încheie contracte pentru loturi de multiplicare la porumb. La rândul ei, în contextul schimbărilor climatice şi a prezenţei constante a secetei, a investit în toate tipurile de irigaţii pe mai bine de 400 de hectare.

Marius Petrache, administrator al Marcoser, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri pentru sere şi solarii, care are acoperire naţională, va fi, de asemenea, prezent la conferinţă. El mai cultivă 3 hectare cu legume în câmp şi în solarii în Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară. 

Printre speakerii conferinţei se numără şi George Scarlat, preşedintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, care anterior a activat în mediul privat şi a dezvoltat afacerea de familie Fermsuin, ce se ocupă de creşterea porcilor şi sare de afaceri de 10 milioane de lei anual. De asemenea, la masa discuţiilor va fi prezent şi Tiberiu Moisă, Director General Adjunct IMM şi Midcorporate în cadrul Băncii Transilvania, banca cu cea mai mare expunere pe agricultură, în funcţie de soldul creditelor acordate acestui sector, de peste 1 miliard de euro anual.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO