Companii

Cine finanţează azilele de bătrâni din România: Din 699 de azile de bătrâni, 118 sunt publice, iar 581 sunt controlate de companii private

România avea în anul 2022 un total de   699 de azile de bătrâni,  dintre care 118 sunt administrate de stat, iar 581 dintre ele sunt administrate de companii private. Dintre cele de stat, 27 sunt administrate de primării, iar 91 sunt administrate de direcţiile de asistenţă socială, instituţii ce funcţionează în subordinea consiliilor judeţene.

România avea în anul 2022 un total de 699 de azile de bătrâni, dintre care 118 sunt administrate de stat, iar 581 dintre ele sunt administrate de companii private. Dintre cele de stat, 27 sunt administrate de primării, iar 91 sunt administrate de direcţiile de asistenţă socială, instituţii ce funcţionează în subordinea consiliilor judeţene.

Autor: Ramona Cornea

15.07.2023, 12:24 1215

Dintre cele de stat, 27 sunt administrate de primării, iar 91 sunt administrate de direcţiile de asistenţă socială, instituţii ce funcţionează în subordinea consiliilor judeţene În cazul centrelor pentru bătrâni controlate de stat, finanţarea vine de la bugetul local, din contribuţia pe care o plătesc bătrânii şi familiile lor, precum şi din bugetul de stat, dacă bugetul local nu poate acoperi costul mediu lunar pentru îngrijirea unui bătrân În azilele private, costurile pot porni de la 2.500 de lei şi pot ajunge la 7.000 de lei pe lună şi sunt plătite integral de bătrâni sau de familiile lor.

România avea în anul 2022 un total de 699 de azile de bătrâni, după cum arată datele de la Ministerul Muncii, centralizate de Ziarul Financiar. Dintre acestea, 118 sunt administrate de stat, iar 581 dintre ele sunt administrate de companii private.

Niciun membru de frunte al administraţiei publice centrale sau locale nu a demisionat şi nu a fost demis în urma anchetelor de presă ale ziariştilor Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigaţii Media şi Bianca Albu de la Buletin de Bucureşti care arătau că în trei cămine de batrâni din Ilfov (doua din ele fiind în orasul Voluntari, 40.000 de locuitori) bătrânii erau ţinuţi în condiţii cumplite şi erau bătuţi de angajaţi, care le furau şi mâncarea şi hainele trimise de aparţinători. Unii din aceşti aparţinători plăteau şi 1.000 de euro pe lună pentru rudele cazate în aceste ospicii, iar statul plătea şi el. La Voluntari, primar este Florentin Pandele, soţul ministrului pentru familie Gabriela Firea, iar sora acesteia era, la acea vreme, şefa Serviciului de Asistenţă şi Protecţie Socială, adică persoana care trebuia să verifice acele cămine de bătrâni. Florentin Pandele spune că nu a ştiut de existenţa acestor azile private, deşi este primar de 23 de ani în Voluntari. Oana Despa, jurnalistă care lucrează acum la Europa Liberă, era editor la Buletin de Bucureşti când a primit materialul privind azilele din Ilfov. Ea spune, într-un interviu pentru EuroNews, că, înainte de publicarea materialelor de presă, a cerut punctul de vedere al tuturor celor implicaţi în gestionarea căminelor de bătrâni, dar că nimeni nu i-a răspuns. Aşadar, nimeni nu poate spune că nu ştia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO