Companii

Cine este noul sef al AstraZeneca, cea mai dinamica companie farma

Cine este noul sef al AstraZeneca, cea mai dinamica companie farma

Radu Rasinar

29.07.2009, 00:00 3845

Radu Rasinar va prelua din august conducerea diviziei locale a companiei farmaceutice AstraZeneca, dupa ce timp de aproximativ doi ani a avut un mandat similar in cadrul rivalului Eli Lilly. "Voi incepe din august", a spus Radu Rasinar.

AstraZeneca este compania cu cea mai dinamica evolutie din piata farma romaneasca din ultimii ani, afacerile sale crescand de la 78,9 mil. lei (22,4 mil. euro) in 2006 la 180,2 mil. lei (49 mil. euro) in 2008, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

In ceea ce priveste locul in topul principalilor jucatori din industrie, compania a avansat de pe pozitia 20 in 2006 pe locul zece la finalul anului trecut. Evolutia AstraZeneca pe piata locala s-a facut organic, principalele segmente in care activeaza fiind medicamentele gastrointestinale, cardiovasculare, oncologice, destinate afectiunilor psihiatrice, antiinfectioase sau respiratorii.

Rasinar ii succede in functie lui Nenad Pavletic care preluase mandatul de country manager al AstraZeneca Romania in ianuarie 2007. El ocupa acum o functie regionala in cadrul AstraZeneca. Pe de alta parte, Eli Lilly a pierdut cota de piata, alunecand de pe locul 11 in topul jucatorilor din industrie cu o cota de piata de 2,2% in 2006 pe locul 15 cu 2% din piata in 2008.

Rasinar preluase conducerea Eli Lilly Romania in septembrie 2007. In intervalul 2006 - toamna anului 2007 el a ocupat pozitia de consultant senior intern la nivel european in cadrul Eli Lilly.

AstraZeneca si Eli Lilly nu sunt singurele companii farmaceutice care si-au schimbat seful din Romania in ultima perioada. Cel mai recent, grupul islandez Actavis a anuntat ca l-a recrutat pe Dragos Damian (fostul sef al Zentiva si al Terapia Ranbaxy) pentru conducerea operatiunilor din Romania

La inceputul lunii producatorul de medicamente Zentiva SA (fostul Sicomed Bucuresti) l-a numit pe suedezul Lars Ramneborn in functia de director general. Pe lista grupurilor care si-au mai schimbat sefii se afla si GlaxoSmithKline, Antibiotice, si Bayer.

Noii sefi ai companiilor farmaceutice vor incerca sa castige cat mai mult dintr-o piata de 3,5 mld. lei (838 mil. euro), in crestere cu 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor companiei de cercetare de piata IMS Romania. Evolutia a fost sustinuta de eliminarea plafoanelor de la farmacii in toamna anului trecut, care a impulsionat imediat consumul. Piata farmaceutica este, in acest conditii, una dintre putinele piete care se mentin pe plus de la inceputul anului. Industrii precum cea auto, electrocasnicele si constructiile, sunt cele mai lovite in primul semestru din 2009, cu vanzari in scadere de cel putin 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO