Companii

Cinci oferte pentru Soceram Bucuresti

15.10.2004, 00:00 31

Cinci consortii au depus oferte pentru achizitia pachetului de 80% din actiunile producatorului de materiale de constructii Soceram Bucuresti, detinut de catre stat, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii. Termenul pentru depunerea ofertelor fixat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), amanat deja de doua ori, a expirat ieri. Afacerea ramane sa fie transata de actori locali de pe piata de profil, dupa ce initial se interesau de Soceram si puternici investitori straini.
"Pentru Soceram au depus oferte consortiile formate din Simcor Oradea si Celco Constanta, Elpreco Craiova si Imsat Bucuresti, cel format de Metaleuroest (care detine Neptun Campina, n.r.) si o persoana fizica, un consortiu condus de Ceramica Urziceni, respectiv cel format din Chematex si o persoana fizica", au declarat sursele citate.
Licitatia de vanzare a ultimului mare producator de stat pe piata materialelor de constructii a ramas in cele din urma o afacere disputata de catre jucatorii autohtoni de pe piata, in contextul in care initial s-au interesat si grupuri internationale precum producatorul austriac de caramizi Wienerberger sau compania germana Xella Porenbeton.
Privatizarea Soceram are loc intr-un context favorabil pe piata materialelor de constructii din Romania, care a devenit in ultimii doi ani in special tinta investitorilor straini, interesati sa-si dezvolte afacerile atat prin achizitii, cat si prin unde investitorii straini sunt tot mai puternic interesati de a face achizitii sau a dezvolta proiecte greenfield (constructia de la zero de noi capacitati - n.r.).
Soceram Bucuresti SA este atractiva mai ales din perspectiva capacitatilor de productie pe care le detine: Urziceni (caramizi), Doicesti (BCA si produse ceramice), Bucov (BCA, refractare electrotopite) si Tandarei (caramida). Compania ocupa o pozitie foarte buna pe piata capitalei, ceea ce sporeste atractivitatea afacerii.
Soceram are un capital social de 84,1 mld. lei (2,05 mil. euro). Pe langa pachetul detinut de AVAS, mai detin actiuni SIF Muntenia - 17,7%, iar 1,83% apartin unor persoane fizice devenite actionari in urma derularii Programului de Privatizare in Masa.
In 2003, Soceram a facut afaceri de 310 mld. lei (circa 8,6 mil. euro) si un profit de circa 5,7 mld. lei, in contextul in care societatea a acumulat penalitati si majorari de intarziere de circa 38 mld. lei (circa un milion de euro).
Potrivit unor surse apropiate AVAS, societatea ar fi fost evaluata recent la aproximativ 10 milioane euro.
Conditiile impuse de catre vanzator au facut ca, in lipsa unor investitori strategici mari straini, jucatorii autohtoni interesati de achizitie sa formeze consortii pentru a atinge pragul cifrei de afaceri de 30 mil. euro, cerute pentru anul anterior.
Astfel, Simcor Oradea s-a aliat cu Celco Constanta in vederea preluarii Soceram, anuntand ca sunt pregatiti sa investeasca in facilitatile de productie existente pentru a se extinde pe piata.
Elpreco si Imsat Bucuresti sunt controlate de fondurile de investitii americane Broadhurst si Lindsell.
Producatorii de materiale de constructii au raportat profituri duble sau cresteri si mai mari in primul semestru al acestui an, confirmand ascensiunea pietei de constructii, creditata in acest an cu o crestere de 7 - 8 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO