Companii

Cinci companii risca sa fie inchise pentru nerespectarea normelor de mediu

05.09.2007, 19:04 42

Companiile Cerola Craiova, AXM Prod 93 Craiova, Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere (ICPM) Baia Mare, Cereal Prod Galati si Casirom Turda risca sa fie inchise pana pe 30 octombrie pentru ca nu au depus inca autorizatie necesara in vederea obtinerii autorizatiei integrate de mediu, a anuntat ieri Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile.
Fara aceasta autorizatie, nicio companie care intra sub incidenta directivei europene privind controlul integrat al poluarii nu va mai putea functiona dupa aceasta data. "Sansele sunt de 85% ca aceste companii sa fie inchise. Am luat legatura cu acestea, dar deocamdata nu au prezentat documentatia necesara", a declarat Korodi. Pe de alta parte, doua dintre companiile nominalizate de ministru resping aceasta ipoteza spunand ca au depus toata documentatia necesara. Celelalte nu au putut fi contactate.
"Suntem in regula cu toate documentele. Este o greseala", spun reprezentantii Cereal Prod Galati, companie care se ocupa cu cresterea animalelor.
"Nu am primit nimic oficial. Noi suntem autorizati sa functionam", au explicat reprezentantii ICPM Baia Mare.
Ca urmare a acestor declaratii, reprezentantii ministerului au reconfirmat corectitudinea datelor furnizate initial, precizand ca aceste companii abia acum realizeaza gravitatea situatiei in care se afla.
In total, pana la data de 30 octombrie, 660 de instalatii aflate in administrare atat privata, cat si de stat trebuie sa obtina autorizatia integrata de mediu.
"Pana in acest moment, 577 de instalatii au fost autorizate, 78 de instalatii fiind in diverse stadii de obtinere a autorizatiei integrate de mediu. Printre acestea se gasesc companii precum Mittal Steel Galati sau Romplumb", a mai declarat Korodi.
Potrivit acestuia, la inceputul procesului erau inscrise 716 instalatii. Acest numar a ajuns la 660 pentru ca au existat companii care intre timp s-au inchis sau si-au redus dimensiunile astfel incat sa iasa din incidenta directivei europene.
Pentru un sfert din cele 660 de instalatii, Romania a reusit sa negocieze perioade de tranzitie mai indelungate, cel mai indelungat termen fiind 2014. Companiile care au solicitat aceste perioade de tranzitie sunt marii poluatori, precum Mittal Steel Galati, Petrotel Lukoil sau Rompetrol.
"Costurile totale pentru realizarea acestor investitii de mediu se ridica la aproximativ 3 miliarde de euro", a mai spus ministrul mediului.
Cel mai cunoscut caz care a dus la suspendarea licentei de mediu integrate a fost cel al rafinariei Arpechim, una dintre cele doua unitati de rafinare aflate in portofoliul Petrom, cea mai mare companie romaneasca. Dupa realizarea investitiilor necesare, Arpechim si-a recapatat licenta, compania fiind scutita de pierderi substantiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO