Companii

Chiriile pentru birouri au scazut cu un sfert

08.08.2001, 00:00 13



Cresterea continua a ofertei spatiilor de birouri din Bucuresti a depasit cererea incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2000, chiriile scazand, in ultimele 12 luni, cu 20-25% si stabilizandu-se in jurul valorii de 20-22 de dolari metrul patrat pe luna pentru cladirile incadrate in clasa A de confort, se arata intr-un studiu efectuat de agentia imobiliara Colliers International.

Potrivit studiului, in urmatorii doi ani, constructia de biroruri in Bucuresti va inregistra o crestere intr-un ritm mai rapid decat cererea, ceea ce va duce la stabilizarea chiriilor la niveluri comparabile cu cele din alte capitale central-europene.

Statisticile Colliers arata ca la inceputul lunii august a acestui an, suprafata totala a spatiilor de birouri din Bucuresti este de aproximativ 280.000 metri patrati, din care 130.000 metri patrati sunt spatii de birouri incadrate in clasa A de confort, in timp ce 150.000 metri patrati reprezinta birouri de clasa B de confort.

?inand cont de faptul ca, in ultimii doi ani, cresterea cererii de spatii de biroruri nu a fost comparabila cu cresterea ofertei, nivelul chiriilor a scazut foarte mult. In prezent, chiriile pentru birourile de clasa A si B sunt cu 45% mai mici fata de anii 1997 si 1998.

Nivelul ridicat al chiriilor in combinatie cu cresterea ofertei de spatii de calitate a dus la cresterea ratei de neocupare care, anul trecut era in medie de 29,18%, cu o rata de 18,62% pentru spatiile de birouri incadrate in clasa A si de 37,55% pentru spatiile de clasa B.

Unul dintre motivele care au dus la cresterea ofertei si, implicit, a gradului de neocupare a spatiilor de birouri a fost cresterea cererii venite din partea companiilor internationale, care s-a accelerat in ultimii ani, dupa o perioada in care pe piata nu s-au construit imobile la standarde ridicate.

In acest context, constructorii internationali au inceput noi proiecte in Bucuresti. Astfel, oferta a inregistrat o crestere constanta, incepand cu anul 2000, crestere care a avut drept consecinta scaderea chiriilor.

"Majoritatea spatiilor care raman neocupate sunt fie in cladiri construite fara sa se tina cont de necesitatile clientilor, fie in imobile in care chiria, termenii contractului si garantiile cerute de catre proprietari sunt nerealiste. In plus, investitorii nu sunt dispusi sa faca investitii speculative si majoritatea astepta sa incheie contracte de preinchiriere, chiar inainte sa fi inceput lucarile de constructie.

Cum finantarea proiectelor imobiliare se obtine greu de la bancile locale, iar cerintele bancilor straine depasesc posibilitatile constructorilor, multe dintre proiecte raman doar pe hartie", precizeaza studiul Colliers

In prezent, inca mai exista o discrepanta intre cerintele potentialilor clienti si ofertele proprietarilor. Majoritatea clientilor prefera locatiile de clasa A, care ofera o suprafata pe etaj cuprinsa intre 800 si 1.000 de metri patrati si cel putin un loc de parcare pus la dispozitie pentru 60 de metri patrati de spatiu inchiriat.

Totodata, companiile care inchiriaza spatii de birouri tin cont si de pozitionarea acestora fata de aeroport si fata de centrul orasului, precum si de accesul la mijloacele de transport in comun, arata statisticile intocmite de Colliers.

Aria cuprinsa intre Piata Aviatorilor si Piata Presei Libere din Bucuresti ramane cea mai cautata zona, datorita accesibilitatii ei si a invecinarii cu zonele rezidentiale. In special bancile si institutiile financiare care doresc sa aiba o cat mai buna pozitionare a sediilor si acces facil la institutiile guvernamentale se orienteaza catre locatiile centrale.

"Nu poate fi dat nici un raspuns in ceea ce priveste castigatorul bataliei dintre chiriasi si proprietari pe piata actuala. Din moment ce evolutiile economice nu dau semne de imbunatatiri rapide, cererea pe piata de birouri nu poate creste foarte mult in urmatorii doi ani.

Acest fapt poate determina companiile straine sa incerce sa se restranga, sa se mute in locatii mai mici sau sa-si diminueze costurile chiriei pentru a contribui la eficienta activitatii lor. In acelasi timp insa, oferta va continua sa creasca", se mai arata in analiza efectuata de Colliers.

Chiar daca nivelul chiriilor in Bucuresti a scazut cu aproximativ 50% din 1997, acesta este inca mai ridicat fata de cel din Praga si Budapesta. Cum este de asteptat ca evolutiile de pe piata sa-si continue trendul actual in urmatorii doi ani, chiriile pentru birorurile de clasa A vor continua sa scada si sa se stabilizeze in jurul sumei de 20 de dolari metrul patrat pe luna.

Incepand cu anul 1996, piata imobiliara din Bucuresti a fost caracterizata de un risc crescut pentru investitii si de rate de capitalizare foarte inalte. In ultimii zece ani, oferta de spatii de birouri de clasa A a fost mult mai mica decat cererea si astfel investitorii s-au aflat in pozitia in care puteau dicta nivelul - in general inalt - al chiriei, asigurandu-si astfel recuperarea rapida a investitiei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO