Companii

Cheltuielile mai mari tin pe loc castigurile Policolor

16.11.2005, 18:54 10

Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat dupa primele noua luni ale anului un profit net de 6,6 milioane de lei (1,83 milioane de euro), in crestere in euro cu 7%, dar in scadere usoara in lei. In aceeasi perioada a anului trecut, Policolor realizase un profit net 6,9 milioane de lei (1,7 milioane de euro).

Cifra de afaceri realizata de companie s-a ridicat la 85,6 milioane de lei (23,6 milioane de lei), in crestere cu 33% comparativ cu afacerile din perioada ianuarie-septembrie a anului trecut.

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate.

Policolor a realizat din activitatea de baza un profit de aproape 6,16 milioane de lei (1,7 milioane de euro), mai redus cu 32% fata de profitul obtinut in primele noua luni ale anului trecut.

Reducerea profitului a fost rezultatul cresterilor inregistrate la aproape toate categoriile de cheltuieli aferente activitatii de exploatare, costuri care au crescut cu 37% pana la un nivel de aproape 21,8 milioane de euro (aproape 79 milioane de lei). In acelasi timp, veniturile din exploatare au avut un ritm de crestere mai redus, avansand in primele noua luni pana la 23,5 milioane de euro (85,1 milioane de lei).

Compania a anuntat in acest an ca intentioneaza sa-si creasca vanzarile prin extinderea pe piata Uniunii Europene si prin penetrarea pe piete noi, cum ar fi Libia, Thailanda sau Arabia Saudita, in conditiile in care un factor important al cresterii vanzarilor din primul semestru l-a constituit prezenta pe pietele Uniunii Europene.

Producatorul de vopsele a mai anuntat in ultimele luni ca intentioneaza sa vanda aproximativ 15 hectare de teren cu cladirile aferente din zona de sud-est a Capitalei, valoarea acestora situandu-se, conform informatiilor de pe piata imobiliara, intre 7 si 8 milioane de euro.

Compania va incasa probabil mai putin deoarece dezafectarea cladirilor ar putea implica costuri importante pentru potentialii cumparatori. Actionarii societatii au decis insa ca nu vor accepta nici o oferta sub 6,6 milioane de euro.

Piata romaneasca a vopselelor este dominata de trei mari producatori: Kšber, afacere pornita de la zero de omul de afaceri Aurel Kšber dupa 1990, DŸfa Romania, companie achizitionata de fondul de investitii Advent si Policolor.

Policolor controleaza si pachetul majoritar al produ-catorului de ra-sini sintetice Orgachim din Bulgaria, rasinile sintetice fiind principala materie prima in productia de vopsele.

Pentru acest an, cele doua companii si-au propus realizarea unei cifre de afaceri cumulate de 65 milioane de euro, cu 25% mai mult decat in 2004, cand grupul a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 52 milioane de euro

Principalii actionari ai societatii sunt trei fonduri de investitii, Romanian Investment Fund, inregistrat in Cipru, care are o detinere de 39,4%, Romanian-American Enterprise Fund cu o participatie de 33,2% si Romanian Reconstruction, un alt fond inregistrat in Cipru, acesta controland 10,4% din capitalul social al companiei.

Actiunile Policolor sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 1,28 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 25,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO