Companii

Cheltuielile anuale ale populaţiei merg spre 100 mld. euro, din care cea mai mare parte sunt bani pentru produse alimentare. Cum va schimba pandemia structura cheltuielilor când nu există spaţiu de manevră?

Cheltuielile anuale ale populaţiei merg spre 100 mld....

Autor: Cristina Roşca

07.04.2020, 17:00 183
♦ O gospodărie din România cheltuie în medie lunar 4.300 de lei (circa 900 de euro), cea mai mare parte a sumei – aproape 95% – mergând către cheltuieli de consum şi impozite ♦ La un număr mediu de 8,5 milioane de gospodării în România, la nivelul unui an, cheltuielile totale ale populaţiei se apropie de 100 de miliarde de euro ♦ Veniturile medii lunare în aceeaşi perioadă – trimestrul patru din 2019 – au fost de 4.999 de lei (1.050 de euro) la nivel de gospodărie ♦ În contextul pandemiei de Covid-19, veniturile ar putea scădea odată cu restructurarea mai multor businessuri, cu trimiterea în şomaj sau şomaj tehnic a unor oameni, cu reducerea comenzilor pentru export ♦ În aceste condiţii, cum s-ar putea schimba structura cheltuielilor? Cheltuielile medii lunare de con­sum ale unei gospodării în perioada octombrie – decem­brie 2019 s-au ridicat la 2.655 de lei. Suma reprezintă aproa­pe 62% din totalul cheltuielilor unei gospodării din România, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Impozitele şi alte dări către stat contribuie şi ele cu aproape o treime la total, ceea ce înseamnă că investiţiile sunt mici, de doar 0,3% din total, valoare ce ilustrează încă o dată di­ferenţa de putere de cumpărare între România şi Occident. La categoria inves­tiţii sunt incluse sumele destinate pentru cum­părarea sau construcţia de locuinţe, cum­pă­rarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni. Chiar şi în structura cheltuielilor de consum se remarcă - şi s-a remarcat întotdeauna - în România o orientare a banilor către bunuri de strictă necesitate precum mâncarea sau utilităţile. Acest lucru face ca suma alocată recreerii, ieşitului în oraş, vacanţelor sau chiar educaţiei să fie extrem de mică. În Occident pe de altă parte, aceste categorii de consum primeau – până la actuala pandemie – sume mai mari, deci cântăreau mai greu în buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO