Companii

CEZ: Rezultatul negocierilor cu CWP nu ne diminueaza apetitul de investitii

CEZ: Rezultatul negocierilor cu CWP nu ne diminueaza apetitul de investitii

Doru Voicu, business development manager al CEZ Romania, spune: "Planul nostru este sa intram pe productia de energie pe gaze si in prezent analizam 2-3 locatii. Prima investitie de acest gen va avea pana in 400 MW, capacitatea unui proiect fiind data de locatie"

12.09.2008, 22:04 24

"Planul nostru este sa intram pe productia de energie pe gaze si in prezent analizam 2-3 locatii. Prima investitie de acest gen va avea pana in 400 MW, capacitatea unui proiect fiind data de locatie. Acum a devenit foarte important sa reusim sa gasim capacitate de reglaj, fie ca vor fi investitii ale CEZ, fie ca vor fi investitii in parteneriat. In acelasi timp, ne uitam la alte cateva proiecte pe energie regenerabila, inclusiv biomasa", a declarat Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania.
El a declarat ca statul roman ar trebui sa fie mai implicat pe partea de dezvoltare a unitatilor de producere a energiei din surse regenerabile, pentru ca pana la urma acestea sunt surse locale, nu importate.
"Cresterea investitiilor pe segmentul energiilor regenerabile depinde de schemele de suport. Sursele regenerabile sunt surse romanesti. Ideal ar fi ca statul sa sprijine astfel de proiecte, mult mai mult decat sa sprijine importul de carbuni, de exemplu", a mai precizat el.
CEZ a finalizat la sfarsitul lunii august preluarea celui mai mare proiect eolian dezvoltat la nivel european, situat in Dobrogea, vanzatorul fiind compania poloneza de investitii Continental Wind Partner (CWP).
"Cea mai mare provocare in realizarea acestui proiect va fi organizarea. Sunt mai multe posibilitati. Fie vom avea o echipa proprie, compusa din specialisti ai CEZ, fie vom externaliza fiecare parte a proiectului. Oricum, in prima faza CWP ne asista. CEZ are in Cehia niste proiecte pe segmentul eolian, dar sunt de mici dimensiuni. Experiente similare cu proiectul pe care urmeaza sa-l dezvoltam noi, nu are multa lume. Vom intra intr-o faza de pionierat", spune Doru Voicu, cel care i-a reprezentat pe cehii de la CEZ in negocierile cu CWP.
Semnarea contractului de vanzare a avut loc in seara zilei de 26 august, dupa mai multe luni de negocieri care au debutat in primavara acestui an. Faptul ca favoritii cursei erau cei de la CEZ era un lucru stiut cu ceva vreme inainte de anuntarea oficiala a castigatorului, surpriza anuntului fiind capacitatea de productie.
Daca initial era vorba de 347 MW, ulterior s-a ajuns la 600 MW, pentru ca CEZ s-a decis sa cumpere de fapt doua proiecte. Costurile totale pentru realizarea acestui proiect se ridica la 1,1 mld. euro. "Decizia de a achizitiona ambele proiecte a fost luata tinand cont de sinergiile care exista intre ele. Sunt dezvoltate de aceeasi companie, folosesc aceeasi tehnologie si sunt situate in aceeasi zona. Primul proiect, de la care au pornit discutiile initiale, este chiar in momentul de a incepe constructia, finalizarea lui fiind programata pentru anul 2009, in timp ce al doilea proiect mai necesita cateva autorizatii. Ambele proiecte credem ca vor fi finalizate in 2010 si nu cred ca vom extinde capacitatea dincolo de cei 600 MW. Pentru primul proiect exista un contract pentru echipamente semnat cu General Electric, in timp ce pentru al doilea exista un angajament care poate fi concretizat in functie de modul in care decurge primul proiect", explica Voicu.
Banii pentru tranzactie nu au fost inca virati in conturile CWP, plata urmand sa se realizeze in transe in functie de evolutia proiectului.
"Pentru astfel de proiecte se calculeaza in medie o rata de recuperare a investitiilor de aproximativ 15%. Finantarea proiectelor eoliene se realizeaza in general prin intermediul capitalurilor proprii in proportie de 30%, in timp ce restul reprezinta fonduri externe care in cazul nostru provin din imprumuturi bancare. Plata catre CWP se va realiza in functie de stadiile de dezvoltare ale proiectului", spune reprezentantul CEZ Romania.
Pe parcursul lunilor de negociere, cea mai delicata problema care s-a ridicat a fost aceea a asigurarii partii de conectare la retea imediat dupa finalizarea proiectului.
"Problema cea mai delicata a negocierilor a fost felul in care s-a autorizat partea de conectare la retea. Am vrut sa neutralizam acest risc si sa avem certitudinea ca odata finalizat proiectul acesta va deveni imediat functional", explica Voicu.
CEZ a fost asistat in aceasta tranzactie de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce vanzatorii au fost consiliati de biroul local al Salans si de filiala regionala a casei de avocatura britanice Linklaters, numarul doi mondial.
"Castigarea acestei licitatii nu schimba in vreun fel strategia noastra de a obtine capacitati de productie din surse convetionale. Fiind un proiect foarte mare, vom fi destul de selectivi in ceea ce priveste implicarea in viitoare proiecte eoliene. Daca vor fi oportunitati bune, nu vom spune nu, restul planurilor ramanand neschimbate. Rezultatul pozitiv din negocierile cu CWP nu diminueaza in vreun fel apetitul nostru pentru investitii", spune Voicu.
CEZ mai este implicat intr-o serie de proiecte de producere de energie, cum ar fi privatizarea termocentralelor de la Borzesti si Galati si participarea la proiectul reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO