Companii

CEZ mai are de montat 10 turbine la Fântânele

Autor: Roxana Petrescu

29.09.2010, 23:15 26

Cehii de la CEZ spun că mai au de montat 10 turbine dintre cele139 de "mori de vânt" pe care le au programate pentru parcul eoliandin comuna dobrogeană Fântânele, urmând ca anul viitor săfinalizeze ridicarea celor 101 turbine de la Cogealac. În total,parcul eolian va avea 600 MW, aproape cât un reactor nuclear de laCernavodă şi presupune o investiţie de 1,1 miliarde de euro înmontarea a 240 de turbine livrate de General Electric.

"Lucrările au demarat şi la Cogealac şi sperăm ca de acumîntr-un an să fie gata", a declarat Adrian Borotea, corporateaffairs manager în cadrul CEZ România.

Compania s-a confruntat cu mai multe probleme privind partea deavizare cu autorităţile locale din Cogealac, motiv care a dus laîntârzierea începerii construcţiilor din comuna dobrogeană.

Taxa pe vânt şi soare?

Specialiştii din piaţă spun că producătorii de energie din surseregenerabile ar putea pe viitor să plătească o redevenţă pe soaresau pe vânt, aşa cum toţi producătorii de energie plătesc redevenţepe resursele utilizate, inclusiv pe cele hidro. "Este o problemăaceastă redevenţă care cred că a scăpat tuturor statelor europene.În plan european, resursele de vânt şi de soare sunt analizate lanivelul fiecarei ţări. Acest lucru este într-o fază incipientă, dareste în atenţia Comisiei Europene", spune Iulian Iancu,preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii din CameraDeputaţilor.

România este cotată ca fiind una dintre ţările europene cu celmai mare potenţial eolian, lucru care a atras de altfel numeroşiinvestitori. Cea mai fierbinte zonă din acest punct de vedere esteDobrogea. Pe de altă parte, sunt şi voci care susţin că o astfel detaxă pusă pe vânt sau pe soare este un lucru exagerat. "Nu poţi săcompari apa cu soarele astfel încât să impui o redevenţă. Cândajungi să pui taxe pe vânt şi pe soare deja s-a ajuns prea departe.Ideea nu este să taxezi suplimentar investitorul, ci să-l atragi.În schimb, cred că celelalte redevenţe ar trebui crescute", a spusVarujan Vosganian, fost ministru al economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO