Companii

Cererea masiva de caramizi a ridicat veniturile Wienerberger la 45 mil. euro

Cererea masiva de caramizi a ridicat veniturile Wienerberger la 45 mil. euro

Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit circa 40 de milioane de euro

28.03.2007, 18:07 22

Compania Wienerberger Sisteme de Caramizi, divizia locala a producatorului austriac Wienerberger, a realizat anul trecut venituri de 44,5 milioane de euro, echivalentul a 2% din totalul veniturilor grupului, in crestere cu 45% fata de anul precedent.
Cresterea vanzarilor a fost determinata de avansul sectorului constructiilor rezidentiale cu circa 20% anul trecut, pe fondul cresterii economice rapide, potrivit reprezentantilor Wienerberger. In acest context, compania si-a majorat volumul vanzarilor si a aplicat ajustari moderate ale preturilor.
Compania a finalizat in prima jumatate a anului trecut constructia unei fabrici la Sibiu si a inceput lucrarile de constructie la o o alta unitate din Triteni, Cluj, care urmeaza sa devina operationala in ultimul trimestru al acestui an.
Investitiile la Triteni au fost estimate la circa 20 de milioane de euro, iar fabrica va avea o capacitate de productie de 140 de milioane de unitati pe an si se va intinde pe un teren de circa 30 de hectare. In plus, compania intentioneaza sa investeasca in cresterea performantelor fabricii de la Gura Ocnitei. Pentru anul 2007, grupul urmareste cresterea in continuare a veniturilor si profiturilor obtinute de operatiunile din Romania.
Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Gura Ocnitei, langa Targoviste, si Sibiu. Insa actualele capacitati de productie ale Wienerberger nu au permis companiei sa faca fata cererii de caramizi anul trecut, fiind nevoita sa importe caramizi din fabricile din Ungaria.
Grupul intentioneaza sa construiasca noi fabrici pe piata romaneasca in urmatorii doi-trei ani. O alta varianta luata in calcul de Wienerberger pentru dezvoltarea companiei in Romania, pe langa constructia unor unitati de productie, este preluarea unor producatori in domeniu.
Ponderea veniturilor obtinute in Romania s-a dublat fata de nivelul de circa 1% consemnat in 2005. Wienerberger Sisteme de Caramizi a trecut pentru prima data pe profit in 2005, pe fondul dublarii cifrei de afaceri pana la circa 29,3 milioane de euro.
In 2003, grupul austriac a achizitionat de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni, si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.
Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit circa 40 de milioane de euro. In 2003, grupul austriac a achizitionat de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni, si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.
Wienerberger Sisteme de Caramizi este detinut in proportie de 65,08% de grupul Wienerberger si de BERD cu 34,92%, potrivit ultimelor date disponibile.
In Europa Centrala si de Est, grupul austriac a obtinut o crestere a veniturilor obtinute din productia de caramizi pe toate pietele din regiune, pe fondul cererii ridicate, care a crescut cu peste 10% in Polonia, Romania, Slovacia si Bulgaria.
Cresterea veniturilor grupurilor a determinat o apreciere a profitului EBITDA in Europa Centrala si de Est cu 16%, la 158 de milioane de euro.
Veniturile totale ale Wienerberger au urcat anul trecut cu 14%, la 2,2 miliarde de euro, iar profitul calculat inainte de deducerea impozitelor, dobanzilor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) a crescut cu 10%, la 472 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO